MEDYA KÖŞESİ

Oral Çalışlar'dan ATV'ye şok soru!

Radikal yazarı Oral Çalışlar ATV'ye çok sarsıcı bir soru yöneltti: "Reyting uğruna bu kadar çığrından çıkmış bir ırkçılık ve düşmanlık yapılabilir mi?"

Oral Çalışlar'dan ATV'ye şok soru!
GAZETECİLER.COM - Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, yeni yayın döneminde ATV'de yayınlanacak olan Kurtlar Vadisi dizisinin fragmanlarını görünce çileden çıktı ve kanal yönetimine çok sarsıcı şu soruyu sordu: "Bu tanıtımlardan haberiniz var mı?"

Çalışlar fragmanda Avrupa'nın, İsrail'in senaryosu Türkiye'yi bölmek mesajının açık seçik ifade edildiğini, AB'ye dahil olmak için ülke olarak bu kadar uğraşırken bir televizyon dizisinde bu mesajı yayınlamanın ırkçılık olduğu görüşünde.

Çalışlar yazısında hissettiği duyguları şöyle kaleme aldı:

"Bu senaryoların sonu nereye bağlanacak" şeklinde bir meraka kapıldım doğal olarak. Sonraki sekansta, bir sürprizle karşılaşmadım: 'Bizim 2023 yılındaki senaryomuz' başlığı altında önce merkezine ay yıldız oturtulmuş kırmızı bir Türkiye haritası çıktı. Haritadaki kızıllık giderek çevreye yayıldı, ardından bütün dünyayı kapladı. Yani bütün dünya Türkiye bayrağının rengi olan kırmızının hegemonyası altına girdi. Bir anlamda bütün dünya Türkleşti.

Bütün bunların neden yapıldığını 1 dakika 50 saniyelik gösterimin sonuna gelince anladık. Gösterilen 'Kurtlar Vadisi Pusu' başlıklı dizinin tanıtım filmiymiş. "Eh yani 'Kurtlar Vadisi'ne de bu yakışır" diyenler çıkabilir. Çok izlendiği dönemlerde birkaç kez seyretmeye niyetlendiğim bu dizideki şiddet ve kan sahnelerine dayanamayıp kanal değiştirmiştim.

Böyle kanlı, şiddet dolu, komplo teorisi odaklı dizilerin meraklısı olan geniş bir kitlenin varlığı inkâr edilemez. 'Kurtlar Vadisi'nin yapımcıları, bu izleyici kitlesine hitap edecek şekilde bir tanıtım filmi hazırlamışlardı. Dizi ATV'de yayımlanacağı için tanıtımların döndüğü kanal ATV...

Televizyonculukta reyting kaygısının doğurduğu sonuçların hepimiz yıllardır tanığıyız. Bu konu üzerine çok çeşitli açılardan değerlendirmeler yapıldığını görüyoruz. Ancak bu konu, reyting tartışması bağlamında değerlendirilemeyecek kadar 'sınırları aşan' bir konu.

Yayıncılığın, haberciliğin kırmızı çizgileri vardır. 'Şiddeti savunan', 'ırkçılığı savunan' haberler uluslararası yayıncılık standartlarına aykırıdır.

Bu tarz yayınlar, evrensel yayıncılık ilkelerini ihlal etmenin ötesinde ırkçılık ve şiddet suçu işlemek anlamına da gelir.

Oral Çalışlar
'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

İşte Kurtlar Vadisi'nin Oral Çalışlar'ı çileden çıkartan o fragmanı: