MEDYA KÖŞESİ

Ömrü, hep yanlıtıcı yazmakla mı nihayet bulacaktır?..

Maliye Bakanlığı, Doğan Gurubu’na citibank’a olduğu gibi “usulsüzlük cezası” değil, “Vergi ziyaı (kaçakçılık)” kestiklerini açıkladı…

Ömrü, hep yanlıtıcı yazmakla mı nihayet bulacaktır?..
GAZETECİLER.COM - Sadece ikisi kaldı Aydın Doğan’ı savunmaya devam eden.
Birisi Aydın Bey’in “fasıl” arkadaşı Ahmet Hakan
Diğeri, “Rodos” yoldaşı Mehmet Yakup Yılmaz…
Ahmet Hakan patronunu savunmaktan ziyade, “Hükümete Vurmak”la görevli gibi…
Mehmet Yakup Yılmaz ise ısrarla, “Yandaş Medya”yı eleştiriyor…
Bugün, bizim Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamadan önce Hürriyet yönetiminin gözüne soktuğumuz ve “Eyüp Can’ın yazısı neden manşette değil?” diye sorduğumuz o makaleye sarılıyorlar şimdi…
Oysa Maliye Bakanlığı, Doğan Gurubu’na citibank’a olduğu gibi “usulsüzlük cezası” değil, “Vergi ziyaı (kaçakçılık)” kestiklerini açıkladı…
Bu tür vergi cezaları ise uzlaşmaya girmiyor…
Ama mahkeme yolu açık…
Hatırlatalım dedik…
Mehmet Yakup Yılmaz’ın bu konudaki yazısı şöyle…
 
Yandaş medyanın çarpıtma çabası
 
DOĞAN Grubu’na kesilen vergi cezaları ile ilgili olarak AKP yandaşı medyada ciddi bir dezenformasyon kampanyası da yürütülüyor. Bazı köşe yazılarında şu anlama gelen şeyler yazılıyor: Doğan Grubu madem vergi kaçırmadı, neden “uzlaşmak” istiyor da doğrudan mahkemeye gitmiyor?
Böylece okuyucunun kafasını karıştırmak, “öküzün altında bir buzağı da var” havası yaratılmak isteniyor. Vergi cezalarıyla ilgili olarak izlenecek prosedür şöyle işliyor: Mükellef, önce Maliye Bakanlığı’na itiraz ederek cezanın ve verginin kaldırılmasını isteyebiliyor.
Yasaya aykırılığı açıkça belli olan bir rapora dayanılarak verilen cezanın, bu incelemede görülebilmesi mümkün. Bir uluslararası bankanın Türkiye şubesine verilen 3 milyar liralık ceza, bu yolla kaldırıldı.
Buradan sonuç alamazsanız “uzlaştırma kuruluna” gitme hakkınız var. Bu kurul da cezanın yasal olmadığını görüp, kaldırma hakkına sahip çünkü. Birçok vergi cezasının bu kurul tarafından kaldırıldığı, haksız uygulamaların giderildiği bir sır değil. Türkiye’deki bütün bağımsız vergi uzmanları cezanın haksızlığı üzerinde birleşmiş iken bu yolu denememek akıllı bir iş değil. Mahkemeye gidip cezanın kaldırılması için dava açmak mükellefler tarafından en son tercih edilen yol, çünkü Türkiye’de yargılama sürelerinin uzunluğu herkes tarafından biliniyor.
Uzayacak bu süre içinde teminatlar ve hacizler ile işletmelerin iktisadi zorluklara düşürülmesi ve batırılması mümkün.
Yani arkadaşlar, öküz altında buzağı aramanıza gerek yok!
Yasal süreç işliyor ve yasaların verdiği her olanak hak arama mücadelesinde elbette kullanılacak, kimsenin kuşkusu olmasın!
ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar