MEDYA KÖŞESİ

Olimpiyat kararına Zaman cephesinden yorum...

Zaman yazarı A. Turan Alkan Olimpiyatların İstanbul yerine Tokyo'ya verilmesinin nedeni olarak Gezi'yi değil küresel oyuncuların hesaplarını gösterdi...

Olimpiyat kararına Zaman cephesinden yorum...
GAZETECİLER.COM
Olimpiyatların Tokyo'ya verilmesiyle başlayan tartışmaya Zaman gazetesinden dahil olan Ahmet Turan Alkan kararın sebinin Gezi değil uluslararası sistemin Türkiye'ye biçtiği rol olduğunu

"‘Sistem’, Türkiye’yi içine sindiremedi!" diyerek ortaya çıkan sonucu izah eden Zaman yazarı "IOC üyelerinin zımnında dünyanın önemli politik güçleri, Türkiye’nin âdeta sınıf değiştirmesine, klasman yükseltmesine iyimser gözle bakmadılar." dedi.

İşte Alkan'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Neticede kaybettik. Olimpiyat Komitesi üyeleri kader anında, bizim için hayli kritik o dramatik kavşakta Türkiye’yi tercih etmediler. Bu kararın olimpik veya sportif bir tercihten kaynaklanmadığı açık bana göre; siyasi, kültürel hatta ekonomik tarafları ağır basan bir yaklaşım. “Ağzımızla kuş tutsak bu ecnebilere yaranamayız; sevmiyor bu adamlar bizi kardeşim” vezninden sızlanacak değilim fakat olimpiyat gibi önemli bir organizasyon söz konusu olduğunda, üyelerin üçte iki ağırlıkla Japonya’ya oy vermesinin siyasî ve kültürel bir mânâsı olduğu da tartışılmaz. Kazansaydık çok iyi olacaktı; özgüvenimiz yükselecek, uluslararası sistemin bir mânâda tasvibini ve vizesini kazanmış olacaktık. Bu tercih, Türkiye’nin sadece yedi yıl sonraki halini değil, esasen şimdiki performansını da onaylama mânâsına gelecekti.

Galiba esas sebep bu oldu. IOC üyelerinin zımnında dünyanın önemli politik güçleri, Türkiye’nin âdeta sınıf değiştirmesine, klasman yükseltmesine iyimser gözle bakmadılar. Oylamadaki fark bâriz ve başka türlü yorumlanması sadece saflık olur; bizi çok ihtiyaç duyduğumuz moral desteğe uygun bulmadılar.

Bu hadisenin, AB kapısında on yıllardan beri sürüncemede bırakılmamızdan farkı yok. Türkiye’nin “sistem” içinde, ancak komuta merkezinden uzak, tercihan “yukarıdakiler”e servis veren bir odada tutulması uygun görülüyor. Yükselme ve klasman değiştirme hamlelerimiz ise bazen kibar bir oylama, bazen dış politika açmazlarına girmemiz teşvik edilerek engelleniyor. Başbakan ve ekibi büyük gayret, büyük fedakârlık gösterdi. Sonuçtan sonra dengeli ve mutedil bir değerlendirme yaptı. Bu raddeden sonra oylamada kaybedişimizin uluslararası siyasetteki karşılığını lâyıkıyla tartacağını ümit ediyorum.

Yazının tamamı için