MEDYA KÖŞESİ

O haberin kaynağı 'unutuldu' mu?

"Dikkatli Akşam okurları bilir: Geçen hafta bu haberi ben yazdım köşemde, oradan da medya gündemine oturdu."

O haberin kaynağı 'unutuldu' mu?
GAZETECİLER.COM -  Akşam gazetesi yazarı Oray Eğin, bugün köşesinde, okuyanların "ego patlaması yaşıyor, neden kendisinden bahsedilmedi diye yazı yazmış" diye yorumlayabileceği bir yazı kaleme aldı. Yazısındaki eleştirileri medyanın genel bir tutumuna yönelik gibi görünmekle birlikte, gazetesinin yönetimine de sert bir eleştiri getirdi.

"Arkadaşımız Elif Aktuğ geçen gün Yazgülü Aldoğan'la koskoca bir söyleşi yapmış, bizim Pazar ekinde yayımlanmış. Konu Aldoğan'a yönelik siyasi baskı, köşesinde artık 'siyaset yazmasının istenmemesi.'

Peki Elif Aktuğ neden söyleşi yapmak için Yazgülü Aldoğan'ı seçti? Durup dururken aklına gelmedi herhalde...

Dikkatli AKŞAM okurları bilir: Geçen hafta bu haberi ben yazdım köşemde, oradan da medya gündemine oturdu. Belli ki Elif Aktuğ'un da aklına buradan gelmiş."

Eğin bu şekilde başladığı yazısını şöyle sürdürdü:

"Nerede atıf, nerede haberin kaynağı? Yok... Unutulmuş... Hatta atıf yapma gereği bile duyulmamış... Önemsenmemiş...
Bir ego patlaması yaşayıp 'Neden benden bahsedilmedi' demiyorum, çok basit bir ilkeyi hatırlatıyorum.

Yazgülü Aldoğan'a yönelik talimat haberi yıllar içinde kurulan bağlantılar, ilişkiler ve Patronlar Katı'na erişim sayesinde ortaya çıktı. Arkasında göründüğünden daha fazla emek var. Bunu okur bilmeyebilir, ama gazeteciler bilmek zorunda.

Ama günümüzde çok kolaylaştı bu işler: Biri bir şey yazsın, onun üzerine atla ve ertesi gün konuyu sahiplenmeye çalış, ilk yazan kişiyi yok say...
Özel bir hassasiyet falan da beklemiyorum, bu bizim gazeteyle ilgili bir sorun da değil. Ama bizde basın 'atıf' meselesini fazla küçümsüyor sanki.
Bu hatırlatmayı yapmak zorundaydım: İğne-çuvaldız misali."