MEDYA KÖŞESİ

Nuray Mert çok sert yazdı: Osmanlı Devleti de böyle battı!

"Türkiye bu seviyede bir düşünce dünyası ve onun uzantısı olan ucuz siyaset anlayışı ile yol alamayacak kadar önemli, büyük, karmaşık ve dahi gelişmiş bir ülke."

Nuray Mert çok sert yazdı: Osmanlı Devleti de böyle battı!
GAZETECİLER.COM - Cumhuriyet gazetesi yazarı Nuray Mert, bugün köşesinde 7 Haziran seçimleri sonrasında yaşanna süreci oldukça çarpıcı bir yazı ile yorumladı.

Seçimlerde ele geçen ve toplumsal barışı inşa edecek şansın kullanılamadığını ileri süren Mert, "Benzetmek gibi olmasın, Osmanlı Devleti de böyle battı." yorumunu yaptı.

İşte Mert'in yazısından çarpıcı bir bölüm:

Son seçim, Türkiye’de siyasetin ve toplumsal barışın tadili açısından büyük bir şansa dönüşebilirdi, bu şans kullanılamadı. İktidar partisi ve liderleri Cumhurbaşkanı Erdoğan, belli ki koalisyon falan istemiyor, seçimler otoriter siyaset anlayışılarında bir değişim yaratmamış.

Gerisi lafügüzaf; top çevirme, kurnazlık, fikri başka zikri başka olmanın ‘siyaset yapmak’ sayıldığı bir siyasi çevrenin koalisyon, uzlaşma, restorasyon ile işi olmaz, olmuyor.

Asıl mesele Türkiye’de artık, asgari müştereklerin giderek daha fazla yok olması, iktidar partisi başta olmak üzere kimsenin de bunu çok ciddi bir sorun olarak görmemesi. En kötüsü, asgari müşterek, yani temel meselelerde uzlaşma zeminini kaybeden bir ülkenin mutlak bir çözülüşe mahkûm olduğunun hâlâ kavranamaması. İslamcı/ muhafazakâr kanat çoktan, zihinlerinde başka bir evren kurmuş, bu evrenin gerçekleri ile yaşamaya başlamış.

Türkiye bu seviyede bir düşünce dünyası ve onun uzantısı olan ucuz siyaset anlayışı ile yol alamayacak kadar önemli, büyük, karmaşık ve dahi gelişmiş bir ülke.

Tam da bu nedenle mevcut zaafların siyasi sonuçları, ‘büyük başın büyük derdi olur’ misali, sanıldığından çok daha büyük olacak.

Benzetmek gibi olmasın, Osmanlı Devleti de böyle battı.

 

ÇOK OKUNANLAR