MEDYA KÖŞESİ

NTV'nin alkol haberi Vakit'i çıldırttı!

NTV muhabirinin Efes Pilsen basketbol klübünün başkanı ile yaptığı söyleşideki tavrı Vakit'i çıldırttı. İşte Vakit'in o haberi:

NTV'nin alkol haberi Vakit'i çıldırttı!
GAZETECİLER.COM
Tütün ve Alkollü İçkilerde yapılan yeni düzenleme medyada da ilginç tepkilere konu oluyor. NTV muhabirinin Efes Pilsen basketbol klübünün başkanı ile yaptığı söyleşideki tavrı Vakit'i çıldırttı. Vakit, NTV'nin bu haberle alkolü özendirdiğini, yanlı haber yapıldığını iddia etti.

İşte Vakit'in o haberi:

Tütün ve Alkollü İçkilerde yapılan yeni düzenleme ile söz konusu mamûllerin satışı ve sunumunda önemli değişikliklere gidiliyor.

Buna göre alkollü içki markalarının, spor kulüplerine isim olarak verilemeyecek. Bu düzenleme Efes Pilsen gibi kulüplerin yanısıra NTV'yi de inanılmaz derecede rahatsız etti.

NTV spikeri, canlı yayında Efes Pilsen yetkilisine öyle bir soru sordu ki...
 
Alkollü içki markalarının, spor kulüplerine isim olarak verilmesi de yasaklanırken, sigara özendirmeye yönelik reklam ve kampanyalar düzenlenmeyecek...

Konunun en önemli muhatabı olan Efes Pilsen Spor Kulübü Başkanı Çetin Çeki'yi canlı yayına çıkaran NTV, düzenlemeden duyduğu rahatsızlığı spikerinin sorduğu soruyla gösterdi.

Düzenlemenin gençleri alkollü içeceklerden ve onun getirdiği yıkımlardan uzak tutmayı amaçladığını unutan spiker, sorduğu sorularda adita tam siper savunma yaptı...

İşte o diyalog:

SPİKER: Efes Pilsen maçını seyredipte canı bira içmek isteyen oldu mu? Hiç böyle bir şeye şahitlik yaptınız mı? Böyle bir şey mümkün mü?

-Çetin Çeki: Valla böyle bir şey olmadı. Bu bir sosyal sorumluluktur.  Gerçekten ikisini birbirinden ayırmayı başarmış bir kulübüz.

SPİKER: Spor Bakanı bir ara formülden bahsetti ama siz o ara formülden ne anlıyorsunuz. Bizimle paylaşabileceğiniz ne var?

-Çetin Çeki: İki önemli konu var. Sponsorlar yasaklanıyor. Bu nedenle doğal kaynak ortadan kalkıyor. Kulübün adının gitmesi demek. Büyük başarılara amza atmış ve basketbol denen sporun akla getirdiği kulubün ortadan kalkması demek oluyor. Sanata, kültüre ve spora yaptığı katkıların devam etmesi lazım..

SPİKER: Sizin aklınızda bir formül var mı?
-Çetin Çeki: Bu formülde sponsorlukların yasaklanmaması gerekiyor.

PEKİ DÜZENLEME NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Her çeşit alkollü içkinin televizyon, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla reklamı yasak olacak. Alkollü içki markalarıyla her türlü sportif faaliyet, şirket şeklinde yapılanmalar da dahil olmak üzere spor kulüpleri veya spor kulübü taraftarları arasında bağ kurulmasına neden olacak uygulamalar yapılamayacak.

Alkollü içki markalarıyla, alkollü içkilerin ambalajı üzerinde yer alan logo, amblem ve işaret şeklindeki alkollü içki markasını doğrudan çağrıştıran, ayırt edici tasarımlar, spor kulüplerine isim olarak verilemeyecek ve tanıtımlarında kullanılamayacak.

Taslağa eklenen bir geçici madde uyarınca, alkollü içki markasını spor kulübü ismi olarak almış spor kulüpleri, söz konusu aykırılığı 1 yıl içerisinde gidermek zorunda olacak.

Tütün piyasasında olacak değişiklikler

# Tütün mamulünü satışa sunan perakende satıcılar, her bir üretici firmaya ait en az 2 sigara markasını bulunduracak.

# Tütün mamulleri işyerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, çalışanların gözetim ve denetimi altında bulundurularak satılacak.

# Satış ünitesi çocukları, gençleri veya tüketicileri hedefleyen görsel ve işitsel unsurları taşımayacak şekilde, sade ve tek renkli olacak.

# Tütün ürünlerinin ve üretici firmalarının isim, marka veya alametleri kullanılarak, reklam ve tanıtım yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren kampanyalar düzenlenemeyecek

18 yaş üstü filmlerde tanıtıma izin

Alkollü içki reklamlarının sinema filmleri gösterimi vasıtasıyla yapılması halinde, bu reklamlar sadece 18 yaş üstü (18+) olarak sınıflandırdığı sinema filmlerinin gösterimlerinde yayımlanabilecek.

Engin Kaşdaş / Habervaktim
Yorumlar