Nedim Şener, Türkiye’nin FETÖ ile Orta Asya’daki mücadelesini yazdı
Orta Asya ülkesi Kırgızistan'da 4 Ekim Pazar günü yapılan seçimler sonrasında ülke karıştı. Sokaklara dökülen muhalifler arasında yoğun bir şekilde FETÖ'cülerin bulunduğu belirtilirken, FETÖ'nün bu ülkedeki "derin" etkisi de tartışılıyor. Hürriyet yazarı Nedim Şener, buradan yola çıkarak bugünkü köşesinde Türkiye’nin Orta Asya’da sürdürdüğü mücadeleyi okuyucularıyla paylaştı.
Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'nin Orta Asya ülkelerindeki FETÖ şirketlerinin kapatılmasını, üyelerinin teslim edilmesini, okullarının da devredilmesini istediğini fakat Türk Cumhuriyetleri’nden şu ana kadar okulları Türkiye’ye teslim eden olmadığını söyledi.
"Bunun yerine isim değiştirerek, devlet kontrolüne alarak himaye etmeyi tercih ettiler. FETÖ’nün faaliyetlerinin kesin olarak sonlandırıldığı tek ülke Özbekistan oldu. Örgütün doğrudan faaliyetlerine devam ettiği tek ülke ise Kırgızistan" diyen Şener, Ankara'nın bu konuda Orta Asya’da verdiği mücadeleri yazdı.
Şener'in yaptığı araştırmaya göre "FETÖ'nün Orta Asya’da dolaylı, yani kendi bağlantısını gizleyerek o ülkenin vatandaşları adına açtığı şirket, dernek, vakıf ve eğitim kurumları üzerinden devam ediyor. Bu ülkeler ise Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Tacikistan. FETÖ halen Azerbaycan’da 26 ticari kuruluşu, 7 dernek, vakıf ve STK’ya sahip. Kazakistan’da 53 şirket, 8 dernek, STK ve vakfı bulunuyor. Kırgızistan’da aralarında bir AVM’nin de bulunduğu 4 şirket ve 4 STK, vakıf ve derneği var. Türkmenistan’da 11 şirket ve 1 derneği bulunuyor."
Şener, yazısının devamında Azerbaycan, Kırgızıstan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Moğolistan ülkelerinde FETÖ'nün faaliyetleri ve Ankara'nın taleplerine ne ölçüde dönüş yaptıklarına ilişkin detaylar paylaştı.