MEDYA KÖŞESİ

Nagehan Alçı:Haberde bu kadar detay vermek doğru mu?

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Eylül ve Leyla’dan gelen kötü haberler ve ardından Hatay, Diyarbakır ve Siirt’te de kayıp çocukların haberleri ile paranoyak derecesinde kaygılı ebeveynlerin çoğaldığına dikkat çekti.

Nagehan Alçı:Haberde bu kadar detay vermek doğru mu?

Eylül'den sonra bir kahreden haber de Leyla'dan geldi. Türkiye'nin gündeminden düşmeyen acı haberlere hergün bir yenisi ekleniyor.Habertürk yazarı Nagehan Alçı, kayıp çocuklar ve çocuk cinayetleriyle ilgili farkındalığı artırmak ve en sert tedbirleri hayata geçirmenin ve bununla birlikte  toplumsal ruh sağlığını korumanın da önemli olduğuna dikkat çekti. Alçı, "Çocuk cinayetleri haberlerinde bütün detayların kamuoyuyla paylaşılması son derece yanlış! Bu tip bilgilerin hem anne-babalar hem de çocukları üzerinde kalıcı etki bırakabileceğini unutmamalıyız..." dedi.

Eylül, Leyla ve paranoya

HEP birlikte, bütün bir toplum olarak infialin eşiğindeyiz sanki. Birbirinden güzel, masum, pırıl pırıl çocuklardan art arda insanı kahreden haberler geliyor.

O mağrur bakışlarını aklımdan çıkaramadığım Eylül’ün olabilecek en aşağılık ve vahşi şekilde öldürüldüğünün ortaya çıkmasından sonra masmavi gözlü kuzu Leyla’dan bir mucize bekliyorduk. Olmadı. Anlaşılan aramızda yaşayan canavarlar böylesine masum, minicik bir kızı hapsedip, açlığa terk edip öldükten sonra sürükleye sürükleye bir dereye atmışlar. Senin, benim, çocuklarımızın yaşadığı dünyada, soluduğu havada bu vahşetin izi var. Düşünmesi bile insanı ürpertiyor.

Peki ne yapacağız? Bu canilere hadım başta olmak üzere en sert tedbirlerin gelmesi konuşuluyor, Sonuna kadar destekliyorum. Öte yandan böyle bir haber bombardımanı altında çocuklarını her şeyden çok seven sıradan insanlar aklını nasıl koruyacak?

BU KADAR DETAY VERMEK DOĞRU MU?

Eylül ve Leyla’dan kötü haber gelirken, Hatay, Diyarbakır ve Siirt’te de kayıp çocuklar varken bir yandan da bu haberlerin etkisiyle paranoyak derecesinde kaygılı ebeveynler çoğalıyor. Çocuklarını bir saniye gözünün önünden ayırmak istemeyen ve giderek anksiyeteye varan boyutlarda endişe taşıyan anne babalar bunlar.

Haberlerin etkisinin bu boyutunu da tartışmalıyız. Kayıp çocuklar ve çocuk cinayetleriyle ilgili farkındalığı artırmak ve en sert tedbirleri hayata geçirmek çok önemli, öte yandan toplumsal ruh sağlığını korumak da en az bunun kadar önemli. Çocuk cinayetleri haberlerinde bütün detayların kamuoyuyla paylaşılması son derece yanlış! Bu tip bilgilerin hem anne-babalar hem de çocukları üzerinde kalıcı etki bırakabileceğini unutmamalıyız...

Yorumlar