Nagehan Alçı'dan gündem değiştirecek yazı; İçimizdeki diaspora!
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Türkiye'deki Arap diasporasına dikkat çekerken çarpıcı bilgiler de verdi..
İçimizdeki Arap diasporasını tanıyor muyuz?
HER gün Afrin’i konuşuyoruz, Suriye iç savaşı başladığından beri Suriyeli göçmen haberleri yapıyoruz. Rakamlar veriyor, sorunlardan bahsediyoruz. Peki bu savaşın mağdurlarını kâğıt üzerinde bir istatistik olmalarının ötesinde tanıyor muyuz? Kimdir son 7 yılda yerlerini yurtlarını terk etmek zorunda kalanlar? İstanbul’da, Antep’te, Kilis’te yeni bir hayat kuranlar? Kamplardakileri az çok gördük ama ya hayatın içine karışanlar?
6-7 yıl az zaman değil, acaba buraya alışabildiler mi? Vatanları olarak geldikleri yerleri mi görüyorlar yoksa Türkiye de vatan oldu mu?
Bu soruların hiçbirinin cevabını bilmediğimi salı akşamı katıldığım bir yemekte büyük bir utanç içinde fark ettim. İstanbul’da, son 7 yıldır yerleşen ve yeşeren bir Arap diasporası var. Bu insanlarla yan yana yaşıyoruz ama birbirimizi sanki hep teğet geçiyoruz...
TÜRKİYE'DE KURULAN 14 TELEVİZYON KANALI
BİRÇOK başka meslek dalı dışında yüzlerce medya mensubu da Arap Baharı’nın türbülansıyla birlikte farklı Arap ülkelerinden Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Gelenlerin önemli bir kısmı Suriye’den ama 3 Temmuz darbesinden sonra Mısır’dan kaçan da, Irak’taki bitmeyen kaos dolayısıyla buraya sığınan da var.
Suriye, Mısır, Libya ve Irak’tan gelenler burada 14 ayrı televizyon kanalı kurmuşlar ve 12’si kendi aralarında “Arap Medya Birliği” oluşturmuş. Türkiyeli meslektaşlarıyla diyalog içinde olmak istiyorlar. Salı günü işte bu oluşumun toplantısına katıldım.
Suriyeli kanallar PYD, DEAŞ ve rejimin kontrolünün dışındaki bölgelere yayın yapıyorlar. Savaşı adım adım takip ediyorlar, ancak sınır ötesine çıkmak için izin alamıyorlarmış. Antep merkezli bir kanalın yöneticisi, “Prosedürler kolaylaşsın istiyoruz, biz sorunun göbeğinden geldiğimiz halde son gelişmeleri Batılı gazetecilerin gözünden takip etmek istemiyoruz” dedi.
Burada çalışan Arap televizyoncuların diğer bir sıkıntısı ise akreditasyon. Basın kartları olmadığı için buradaki hiçbir toplantıyı takip edememekten yakınıyorlar.
ESKİ CUMHURBAŞKANI ADAYI DA İSTANBUL’DA TELEVİZYONCULUK YAPIYOR
Suriye’nin yanı sıra Mısır’daki askeri rejimin zulmünden kaçan çok sayıda isim de var. Bir kısmı Müslüman Kardeşler destekçisi, hatta üyesi, diğer bir kısmı ise laik muhalefet.
Toplantıda daha önce Mısır’da cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan ve suikastlar atlatan muhalif lider Eyman Nur da vardı. Nur 4 yıldır İstanbul’da yaşıyor ve El Müstakbel adlı bir televizyon kanalını yönetiyor.