GÜNDEM

Nagehan Alçı: Medya ile milletin gündemi farklı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, gazeteciler ile milletin gündeminin birbirinden çok farklı olduğunu belirtti.

Nagehan Alçı: Medya ile milletin gündemi farklı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Kadir Has Üniversitesi'nin yaptırdığı anketin sonuçlarını köşesine taşıdı.

Daha önce Nedim Şener ve Fehmi Koru'nun da gündeme getirdiği anketi paylaşan Nagehan Alçı, diğer yazarların aksine farklı bir sonuca dikkat çekti.

Nagehan Alçı, "Biz gazeteciler yazıyor çiziyoruz ama milletin gündemi bizden çok farklı" dedi.

İşte Nagehan Alçı'nın bugünkü yazısından bir bölüm:


Toplumu anlamak için bu sonuçlara bak

KADİR Has Üniversitesi üç gün önce 26 ilde 1000 kişi ile yaptırdığı bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bu sonuçların Türkiye’de toplumun dinamiklerini anlamak açısından çok çarpıcı olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle çıkardığım iki sonuç:

1) Medyanın ve milletin gündemi birbirinden çok farklı. Gazetelerde sıklıkla ele alınan, biz yazarların ve gazetecilerin sorun olarak dile getirdiği başlıkların birçoğunun toplumda karşılığı yok.

2) Türkiye’de insanların konulara yaklaşımı, gelişmeleri algılayışı son derece sübjektif. Sorulara verilen yanıtlar birçok kişinin hayata kendi kimlikleri ve dünya görüşleri çerçevesinde baktıklarını, olayları buna göre yorumladıklarını ortaya koyuyor.

Örneğin Türkiye’de hak ve özgürlük ihlali olduğunu düşünen ve bunu sorun olarak en üst sıraya koyanların oranı yüzde 3. Halbuki tartışmalara, yazılanlara, dış basına baktığımızda Türkiye’nin en önemli sorunu gibi algılanıyor bu. Ama toplumun böyle bir derdi yok.

GERÇEKLER DEĞİL ALGILAR

Öte yandan “Türkiye dindar bir ülke” diyenler yüzde 52. “Laik bir ülke” diyenler ise yüzde 47.5. Bu sonuç da laik-dindar ayrışmasını net şekilde gösteriyor. Belli ki denekler soruya dünya görüşlerine uygun cevaplar vermişler. Yani temennilerini dile getirmişler.

Diğer çarpıcı bir sonuç ise yargı ile ilgili. AK Parti tabanı, yargının siyasallaşmasının azaldığını düşünüyor. Bu tabana göre 2012’de daha siyasallaşmış bir yargı vardı. CHP ve MHP tabanı ise tam tersi, 2012’ye oranla daha siyasallaşmış bir yargı olduğu görüşünde.

Burada mesele neyin gerçek olup olmadığı değil. Mesele Türkiye’de insanlara olgulardan çok algıların hâkim olduğu ve keskin kutuplaşmayla birlikte herkesin kendi kampına göre bir düzeni amaçlaması. Bence acı olan budur. Kimse ideal olanı hedeflemiyor, herkes kendi cephesini güçlendirecek bir Türkiye istiyor...

Nagehan Alçı'nın yazısının tamamı için tıklayın

Yorumlar