MEDYA KÖŞESİ

Nagehan Alçı açıkladı: 'Başbakan da Öcalan da istemedi'

Nagehan Alçı'nın Milliyet'teki yazısında Çözüm süreci ve PKK ile görüşmeler konusunda çarpıcı bir ayrıntıyı yazdı...

Nagehan Alçı açıkladı: 'Başbakan da Öcalan da istemedi'

30 Mart seçimleri sonrasında Malta Köşkü'nde, Zeynep Karahan Uslu'nun organize ettiği Beşir Atalay, Süleyman Soylu, Yalçın Akdoğan gibi isimlerin katıldığı ilk toplantı ve ardından Diyarbakır'da gerçekleştirilen toplantıyı köşeside değerlendiren Nagehan Alçı, Oslo süreci sonrasında akıllara "var mı yok mu?" sorusu ile bilrikte gelen "Arabulucu" hakkında çarpıcı bir kulis bilgisine yer verdi.

İşte Nagehan Alçı'nın Milliyet'teki yazısından çarpıcı bir bölüm:

ARABULUCUNUN YOKLUĞU

Beşir Atalay çalıştayda yaptığı konuşmanın bir yerinde uluslararası arabulucuların bu süreçte kullanılmadığını ve bunun da sorun yapılmaya çalışıldığını hatırlattı. Ben de bu cümlenin peşine düştüm. Çözüm sürecinde mesela Kuzey İrlanda sorununun çözüm aşamasında olduğu gibi neden 3. bir taraf, bir arabulucu kullanılmadı?

İki taraftan da yaptığım görüşmeler sonucu şunu söyleyebilirim:

Bunu Başbakan da Öcalan da istemedi.

Zaten cuma günü hem Beşir Atalay'ın hem de Efkan Ala'nın konuşmalarında Türkiye'nin artık kendi sorunlarını kendi çözebilen, güçlü bir ülke olduğu yönünde mesajlar vardı.

Bence böyle bir tercihte Oslo sürecinin deşifre edilmesi ve orada İngiltere'nin arabuluculuğunun istismar edilmesi, bunun üzerinden çok çirkin bir şekilde siyaset yapılmaya çalışılması etkili oldu.

Peki, uluslararası arabulucu kullanılsaydı bu gün hangi noktada olurduk? Tabii bu soruya net bir cevap vermek imkânsız. Şunu söyleyebiliriz: Türkiye'nin en hayati sorunu adım adım çözülürken maalesef bunun üzerinden korku siyaseti yapmaya çalışan bir damar hâlâ var. Diyarbakır'daki bu çalıştayı bile istismar edebilen zihniyetin ne olduğunu görmek isterseniz dünkü Sözcü gazetesinin manşetine bakmanız yeterli.

Üst üste seçimlerin yaşandığı şu dönemde böyle bir arabuluculuk mekanizması şüphesiz siyaset malzemesi yapılırdı. Etkili olur muydu derseniz... Bence hiç olmazdı. Çünkü somut gerçekler ortada. Barış havası değdi bir kere Güneydoğu topraklarına. Onun etkisi de her yere dalga dalga yayılıyor. Üstelik Batılı bir arabulucu Gezi'den beri yer yer çok sertleşen Batı ile Ak Parti arasındaki diyaloğu yumuşatma rolü de oynayabilirdi.

 

NAGEHAN ALÇI'NIN YAZISININ TAMAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

ÇOK OKUNANLAR