Nagehan Alçı: 2021’in Alevi gençlerine de türküler hitap etmiyor!
Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, İbrahim Kalın ile Erkan Oğur meselesi üzerinden, türkülerin hala halk müziği olup olmadığını dahası aranılan o 'halk'a ulaşılıp ulaşılmadığına dair bir yazı kaleme aldı.
Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı bugünkü köşesinde, 'Türküler hala 'halk müziği' midir? Aradığınız o 'halk'a bugün ulaşılabiliyor mu?' başlıklı dikkat çeken bir yazı yayınladı. Alçı, Sözü müziği İbrağim Kalın'a ait olan 'Hiö Oldum' şarkısının Türk halk müziği kategorisine girip girmeyeceğinden emin olamadığını söyledi. Alçı, 'Uzak geçmişte türkü üretiminde hep öncü olmuş Alevi toplumu açısından da söylediğimin aynen geçerli olduğuna inanıyorum. 2021’in Alevi gençlerine de türküler hitap etmiyor ve edemiyor' dedi.
İşte o yazı...
İbrahim Kalın ile Erkan Oğur meselesi hem sosyal medyada hem köşe yazarları dünyasında çok tartışılıyor.
Biri dindar ve muhafazakar diğeri sosyalist ve devrimci iki insanın yan yana gelmesini savunanlar var, karşı çıkanlar var, sonrasında Erkan Oğur’un mahalle baskısına dayanamayıp Kalın’ı rencide edici bir şekilde ortada bırakması var.
Söylemeye bile gerek yok ki elbette Oğur kendi yaptığı işin arkasında duramayan ve sözünden dönen çiğ bir tavır sergiledi.
Fakat bence esas konuşulması gereken mevzu başka…
Hem İbrahim Kalın’ın hem Erkan Oğur’un hem de medyanın tamamının “halk müziği” diye kutsadığı olgu olan türküler 2021 Türkiyesi’ne gerçekten hitap ediyor mu?
Daha açık konuşalım… Bir zamanlar gerçekten halk müziği olan yani Türkiye toplumunun yüzde 90 köylerde yaşadığı dönemlerde hakikaten halk müziği olan türküler 2021 senesinin %90 şehirlerde yaşayan Türkiyesi’nde hala halk müziği midir?
Sevgili okurlarım Batı toplumlarında da zaman zaman klasik müzik için, country müzik için, blues, gospel, gregoryen müzikler için yukarıda sorduğum soru çerçevesinde entelektüel tartışmalar yapılır.