MEDYA KÖŞESİ

Murat Yetkin: Erdoğan askerin elini güçlendiriyor

Hürriyet yazarı Murat Yetkin iç güvenlik yasası ile ilgili yapılacak değişiklikler in ne anlama geldiğini yazdı. Murat Yetkin "Erdoğan belli ki askerin elini güçlendirme ihtiyacı duydu" dedi.

Murat Yetkin: Erdoğan askerin elini güçlendiriyor
GAZETECİLER.COM- Askere soruşturma açılma izninin Bakanlar Kurulu ve Başbakan'a verilecek olması gündemde yerini aldı. Bir süredir üzerinde çalışılan yasa ile ilgili detaylı bilgiyi bugün Murat Yetkin verdi.

Murat Yetkin, askerin yapılan operasyonların yasalar karşısındaki sorumluluğu kendi üzerine kalmasını istemediğini şu sözlerle ifade etti:

"Evet, yazılı emir vardı ama yasal zemini eksikti, yeni yasa gerekiyordu. Davutoğlu'nun siyasi ömrü vefa etmeyince askerde sabırsızlanma başladı. Orgeneral Hulusi Akar konuyu bir kez de,  2 Haziran'da karargâhı ziyareti sırasında Başbakan Yıldırım'ın dikkatine getirdi ve tabii Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın. Yıldırımın, özellikle de bu kadar hassas bir konuyu Cumhurbaşkanına danışmadan gündemine alması zaten düşünülemezdi, nasıl olsa onun onayı gerekecekti". 

PEKİ BU YASA NE ANLAMA GELİYOR?

Murat Yetkin, yasanın ne anlama geldiğini ve bundan sonra ne olacağını ise şöye özetledi:

Nihayet 6 Haziran'daki Bakanlar Kurulu ardından 7 Haziran'da yasal düzenleme önerisinin Meclis'e sunulacağı belli oldu. Neler mi getiriyor? Asker iç güvenlik harekâtında kullanılabilecek. Bunun için Bakanlar Kurulu'nun yetkilendirmesi yeterli olacak; yani ayrıca valilerden, kaymakamlardan yetki beklenmeyecek. Polis, jandarma ve istihbarat ile ortak operasyonlarda asker yetkili olacak. Arama gerektiğinde oradaki en yüksek komutanın yetkisinde arama vs yapılacak, mahkeme kararı sonradan aranacak. Ve bu işlerde yanlışlık, ya da suç şüphesi olduğunda savcılar Başbakan izni olmadan dava açamayacak; tıpkı Cemaat'in Hakan Fidan operasyonu ardından MİT mensuplarına sağlanan koruma gibi yani. Terörle mücadele ortamında Erdoğan belli ki askerin elini güçlendirme ihtiyacı duydu. Askerin elinde Erdoğan'ın AK Parti dönemi öncesi olan yetki ve korumaların neredeyse hepsi, hatta bazı alanlarda fazlası, yine Erdoğan'ın AK Parti döneminde geri alınmış oldu.


Manzara budur.
ÇOK OKUNANLAR