MEDYA KÖŞESİ

Murat Bardakçı'dan Özkök'e ilginç övgü

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Hürriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün Tuhaf kitabını nasıl övdü?

Murat Bardakçı'dan Özkök'e ilginç övgü

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Hürriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün Tuhaf kitabı ile ilgili yazısında çok ilginç bir övgü yazısı yazdı. "Özkök'ün 'Tuhaf'ı ve 99'un esrarlı şifresi" başlıklı yazısında "Türk Edebiyatı'nın Tanzimat sonrasındaki en önemli isimlerinin asıl meslekleri, gazetecilikti." diyor ve şöyle devam ediyor:

"Babıâlî'deki gazetecilerin edebî eser vermeleri geleneği, sonraki dönemlerde de devam etti. Ahmed Rasim gibi bir zirvenin asıl mesleği, gazetecilikti. Sadece Ahmed Rasim değil, Türk Edebiyatı'nın en önemli isimleri, meselâ Türkçe'nin zirvelerinden olan Refik Halid ile Falih Rıfkı, "Kelebek" şairi Orhan Seyfi, "Ayna"nın Bedii Faik'i, hattâ Yakup Kadri bile meslekî hayatlarının ya tamamında yahut bir kısmında gazetecilik yapmışlardı. Meşhur "Paydos", "Buzlar Çözülmeden" ve "Büyük Şehir" piyeslerinin yazarı Cevat Fehmi Başkut, Cumhuriyet Gazetesi'nin efsanevî yazı işleri müdürü idi."

GELENEK DEVAM EDİYOR

"Ertuğrul Özkök'ün yeni çıkan "Tuhaf" ını okurken, eski devirde yaşamış edebiyatçı gazetecileri hatırladım." diyen Bardakçı, şöyle devam etti:

"Tuhaf" hem konuları, hem dili, hem de üslûbu bakımından eski devrin edebiyatçı gazetecilerinin verdikleri eserlere yakın bir yerdedir. Üstelik, kitabın her satırında farkedilen arayış, Şehbenderzâde'nin "A'mâk-ı Hayâl"indeki gibi "hayallerin ardındaki asıl hayali bulma" çabasını hatırlatmaktadır ve eskilerin "hayâlât" dedikleri bu tarzın hâlâ devam ettiğini göstermesi bakımından da memnuniyet vericidir.

Bardakçı'nın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

Yorumlar