'Muhafazakar gençler başörtülü eş istemiyor'
Muhafazakar bir genç akademik kariyer yapmak ya da bir şirkette yükselmek istiyorsa başörtülü eşi ile sosyal ortamlara gidemeyeceğini, eşin buna mani olacağını düşünüyor.
- 'Muhafazakar ama kariyer yapmak isteyen gençler başörtülü bir eşi seçmeme eğiliminde' diyorsunuz. Başörtülü eş, kariyeri nasıl etkiler düşüncesindeler?
Muhafazakar bir genç akademik kariyer yapmak ya da bir şirkette yükselmek istiyorsa başörtülü eşi ile sosyal ortamlara gidemeyeceğini, eşin buna mani olacağını düşünüyor. Biliyorsunuz Türkiye eşleri başörtülü olduğu için fişlenen teğmenler, doçentler var. Maalesef kişisel yetenek ya da beceri yerine aile yaşamına bakarak değerlendirme yapan bir iş dünyası var. Aslında dindar erkekler dindar kadınlardan daha çok dindarlık bekliyor. Kendi çeşitli ortamlarda bulunmayı normal kabul ederken, başörtülü eşinin o ortamlara giremeyeceğini düşünüyor.
- Ataerkil bakış açısının bir getirisi mi?
Biraz geleneksel biraz da erkeksi bakış açısı. İlkeli değil elbette! Muhafazakar erkekler kendilerine daha fazla özgürlük alanı tanıyorlar. Değerlerin, inançların dışına çıkma hakkını kendilerinde buluyorlar ama kadınlar söz konusu olunca inançlar yeniden devreye giriyor. Halbuki iki taraf için de değerler eşittir.
- 'Başörtülü mecliste olmasın' diyenlerin çekincesi nedir?
Başörtülü ya da açık fark etmez kadın kimliğini önemsiyorsak bu konuda dayanışma ortaya koymak zorundayız. Diğer taraftan başörtülülerin mecliste olması, Cumhuriyetin yenilgisi gibi algılanıyor. Halbuki bu ancak erkeklerin bir yenilgisi olabilir. Siyasi yenilgi olarak algılanması manasız. Başörtüsünün göz zevki dizaynı açısından iyi görünmediğini düşünenler de var. Bu hiçbir derinliği olmayan yüzeysel bir bakış açısı. Başka bir şey değil!
- Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın eşlerinin başörtülü olmasının pozitif bir etkisi oldu mu?
Bu Türkiye tarihi için olmaz bir şeydi. Ama ne Cumhuriyet yıkıldı ne de rejim tehlikeye girdi. Çünkü o insanlar da son derece modern Türkiye'nin gelecek vizyonunu taşıyan insanlar. Toplum taşların oynamadığını, her şeyin normal düzeninde gittiğini, başörtüsünün son derece bireysel bir tercih olduğunu gördü.
AYŞE BÖHÜRLER KİMDİR?
1963'de Kayseri'de doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra İstanbul'a geldi. Erenköy Kız Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve girişimlerinde aktif roller aldı. İzlenim ve Aksiyon'un ardından Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. AKP'nin kurucularından ve MKYK üyesi. Üç çocuk annesi.