MEDYA KÖŞESİ

MİT depreminde kim kaybetti kim kazandı?

Kazanan taraflar; İsrail, Suriye'ye karşı Türkiye'yi kullanmak isteyen ve bir de 'bir zümre'...

MİT depreminde kim kaybetti kim kazandı?

GAZETECİLER.COM - MİT depreminin tarafları çok...
Haliyle kaybedeni ve kazananı da öyle...

Star yazarı İbrahim Kiras krizin muhasebesini yapmış.
Kar "dış güçlerin", zarar "Türkiye"nin hanesine çıkmış.

Yazının finalindeki "bir zümre" yorumuna dikkat! "Cemaat" dememiş ama mesajlar adrese teslim olmuş...

İşte kar ve zarar hanesi;

KAZANÇLI ÇIKANLAR;

*"Öncelikle, göreve geldiği günden beri Fidan’ı hedef gösteren, yıpratma kampanyaları sürdüren bir takım dış odaklar kazançlı çıkmıştır. Neticede MİT Müsteşarı’nın şahsında Türkiye’nin haber alma ve güvenlik mekanizmaları darbe almıştır.

*Türkiye’ye bu dönemde özellikle İran ve Suriye politikaları konusunda birtakım baskılar uygulamaya çalışan “dost ve müttefik” güçlerin ise bu işten kazançlı çıktığı rahatlıkla söylenebilir.

"Bunun dışında İsrail kazançlı çıkmıştır. Hatta kimilerine göre “one minute”un cevabıdır bu.

*Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya yönelik 2015 planlamaları yapan Ermeni lobileri kazançlı çıkmıştır.

*PKK kazançlı çıkan taraflardan bir diğeridir.

KAYBEDENLER:

*Siyasi iktidarın bu süreçten kazançlı çıktığını söylemek mümkün değil. Hiç değilse Kürt meselesinin çözümü ve terörle mücadele konularında yürütülen politikaların bu gelişmelerden olumsuz etkileneceği muhakkak.

*Ama siyasi iktidarla çatışan kesimlerin de süreçten kazanç devşirebilmeleri mümkün görünmüyor.

*Devlet içindeki oligarşik yapılanmalara karşı “devlet refleksi”ni temsilen bugüne kadar önemli bir işlev gören yeni yargı ve emniyet bürokrasisi de bu süreçten kan kaybıyla çıkacak. Dolayısıyla bu zümreye dayanan toplumsal projeler de yara alacak.

Zira siyaset üzerindeki vesayetinden yakındığımız askeri bürokrasinin geçmişte yaptıklarını bugün yargı-emniyet takımı yapıyor. Halkın oylarıyla seçilmiş sivil kadroların siyasi inisiyatifleri hedef alınıyor; mesela terörle mücadele politikalarına müdahaleye kalkışılıyor. Devlet içinde devlet görüntüsü veren bir yapı kendini gösteriyor.

BİR ZÜMRE

İbrahim Kiras yazısının son kısmını anladığımız kadarıyla "cemaate" ayırmış. Zira "cemaat" demek yerine "bir zümre" diyerek üstü kapalı mesajlar vermiş.
Kaybedenler bölümünde yer alan "zümre" için de şu yorumu yapmış:

"Başından beri -her nedense- Hakan Fidan’dan hoşlanmadıklarını, bu göreve getirilmesine -yine her nedense!- karşı olduklarını hissettiren, hatta açıkça dile getiren bir zümre var. Bugün de Fidan aleyhindeki kampanyayı büyük oranda onlar yürütüyor; en azından gündeme getirilen iddiaları onlar savunuyorlar.

Bu olayda anlaşılmaz biçimde cansiperane ortaya atılıp başrolü üstelenen bu grup toplum nezdinde büyük oranda güvenirliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Çünkü MİT Müsteşarı’nı hedef alan kampanya millet tarafından “iyi niyetli” görülmüyor, “siyasi hedeflerle” ilgili bulunuyor. Dün STAR’da yayımlanan anketin sonuçları bunu gayet net gösteriyor. Üstüne üstlük burada Türkiye’nin düşmanlarıyla aynı safta görünmek gibi bir riski de göze almak rasyonel bir tercih değil!

Yazının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR