MEDYA KÖŞESİ

Minare yasağını savundu!..

İsviçre’de, camilere minare yasağı getirilmesinin kendisine hiç de sürpriz gelmediğini belirten Oktay Ekşi,

Minare yasağını savundu!..
GAZETECİLER.COM
Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, İsviçre’de halk oylaması ile kabul edilen “Minare Yasağı”nı savundu…
İsviçre’de, camilere minare yasağı getirilmesinin kendisine hiç de sürpriz gelmediğini belirten Oktay Ekşi, böyle düşünmesinin pek çok nedeni olduğunu ama en kestirmesinin; İsviçre’nin medeni ve demokrat bir ülke olmasına bağladı.
Bakın nasıl…
 
Bir başka deyişle, İsviçre’nin hem bireyler olarak halkı, hem de devlet olarak İsviçre, kendisini “dünyanın merkezi” sayanların prototipidir. Kitapta, teoride “eşitlik, demokrasi, hukuk” bol bol vardır. Ama pratiğe özellikle de sıra kendi çıkarlarına ve “huzur”larına gelince, sizin hakkınızı değil, o muhteremin huzurunu korurlar.
O nedenle İsviçre demokrasisi, “herkesi, herkesin polisi” yapar. Gidenler bilir, hayatınızı kerrat cetveli katılığı içinde yaşamaya mecbur ruhsuz, heyecansız bir düzen söz konusudur.
Bu temel gerçek zaten, bir süreden beri hükmünü icra ediyordu. Çünkü İsviçre’deki 400 bine yakın Müslüman’ın kendi camilerini inşa etmelerine bile lütfen izin veriyorlardı.
Nitekim -dünkü Sabah’ta verilen bilgiye göre- İsviçre’deki 400 bin kadar Müslüman kendileri için 200 cami yapabilmişler.
Minare sayısı da bugüne kadar 4’ü bulmuş. Sıra beşinciye gelince, gördüğünüz gibi “Hayır” deyip engellediler.
Ezan okunması söz konusu değildi çünkü, pazar günü çan sesinden rahatsız olmayan kulakları, camiden gelecek ezan sesine tahammül edemiyordu.
 
Oktay Ekşi’nin makalesinin tamamı
ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum