MEDYA KÖŞESİ

Milliyet yazarı set işçilerinin sesini duydu

Set işçileri bir bölümlük dizi için kaç gün çalışır? Yanıt Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu'ya gönderilen o mektupta...

Milliyet yazarı set işçilerinin sesini duydu
GAZETECİLER.COM - Keyif alarak izlediğimiz dizilerin setlerinde çalışan çekim ekiplerindeki ser işçileri bir bölüm için kaç gün çalışıyor biliyor musunuz?

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, köşesinde bu sorunun yanıtını verdi. Bir set işçisinin yolladığı mektubu yayınlayan Koloğlu bakın neler yazdı:

"Bir set işçisi kaç saat çalışır? İsmini vermiyorum bir set işçisinden mektup aldım. Özetle şunları söylüyor:

"Bir uzun metrajlı filmin süresi 90-120 dakika arasında. Dizi süreleriyse 90 dakikayla sınırlandırılmakta. Biz dizi ekibi, haftalık yayınlanan 90 dakikalık dizi bölümünü 5 veya 6 günde çekmekle yükümlüyüz. Bir film yaklaşık olarak 25 günde çekilir. Bu bizim her gün ortalama 15-16 saat arasında çalışmamız anlamına geliyor. Sabah 05.00-06.00 arası evden çıkarak akşamları artık o günkü işin bitimine göre gece 10.00-11.00 hatta 02.00-03.00 gibi saatlerde eve dönmelerin olduğu bir yaşam şeklimiz var."

Set işçisi arkadaşımız çalışma saatlerinin iyileştirilmesine yönelik yasa çalışmasının akıbetini soruyor. İşçi ve çalışma şartları dendiğinde akla ilk gelen maden işçileri ya da kot işçileridir bizde. Dizi setlerindeki işçilerse 'eğlencelik bir iş' yorumu içinde kaynar.

Bir de tabii işin içine "Tutmadı, kaldıralım" olayını katmak lazım. Bugün ATV'nin dizisi tutmadı, yarın Kanal D'nin dizisi şeklinde setten sete dolaşmalarla geçen bir ömür.

ÇOK OKUNANLAR