Milletvekili olmak isteyen gazeteciler gazetelerinden istifa etsin!
Meslek ahlakı da, etik de, bunu gerektiriyor. Bakalım seçimlere kadar kaç gazeteci milletvekili adayı gazetelerindeki köşelerini bırakacak?
7 Haziran genel seçimlerine sadece siyasiler değil medya dünyası da hazırlanıyor. Sabah yazarı Mahmut Övür, Yeni Şafak yazaı Markar Eseyan, AA eski genel müdürü Kemal Öztürk AK Parti'den aday adayı olurken, Enis Berberoğlu, Tayfun Talipoğlu, Barış Yarkadaş, Dinç Çoban, Atilla Sertel gibi isimler de CHP'den Meclis'e girmek için çalışacak.
Partilerin özellikle de AK Parti'nin aday adayı olma süreci dışında, kontenjandan bazı isimleri milletvekili adayı olarak ilan edeceği, bazı köşe yazarlarının bunu beklediği, teklif gelmediği için tepki gösterdiği de ileri sürülüyor.
Hadi Özışık geçenlerde yazdığı bir yazısında "Ey milletvekili olmak isteyen gazeteci... Vazgeç bu sevdadan!" diye seslenmişti ancak aday olmak için birbiriyle yarışmayı göze alan gazeteciler bu uyarıları dinleyecek gibi de görünmüyor.
Biliyorsunuz milletvekili adayı olmak isteyen kamu görevlileri istifa etmek zorunda. Kamu görevinin getirdiği imkan ve olanakları kendi seçim kampanyalarında kullanamamaları, seçimlerin eşit koşullarda yaşanması için gerekiyor bu istifalar.
Ancak aday olmak isteyen yazarlar, gazeteciler köşelerinde yazmaya devam ediyor, edebiliyor.
Türkiye'de medyanın en köklü meslek örgütlerinden biri olan Türkiye Gazeteciler Cemiyet'inin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi başlığı ile kaleme aldığı metinde "Gazeteci, uzmanlık alanı ne olursa olsun öncelikle gazetecidir. Polis muhabiri, polis veya sözcüsü, spor muhabiri kulüp yöneticisi veya sözcüsü, herhangi bir partiden sorumlu muhabir onun üyesi veya sözcüsü gibi davranmamalı ve bu yönde, yayın yapmamalıdır." denilyor...
Gazetecinin bir partiden aday olması, o parti ile organik bağlar kurması anlamına geliyor.
Bu nedenle de seçimlerde o ya da bu parti listesinden milletvekili olmak isteyen gazeteci ve yazarların hem kendi propagandalarını yapmaya devam etmemeleri ve seçimlerin eşitlikçi biçimde sürmesi için hem de yaptığı habere / yazdığı yoruma siyasi parti damgası düşmemesi için görev yaptıkları gazetelerden istifa etmeleri gerekiyor.
Meslek ahlakı da, etik de, bunu gerektiriyor. Bakalım seçimlere kadar kaç gazeteci milletvekili adayı gazetelerindeki köşelerini bırakacak?