MEDYA KÖŞESİ

Milletvekili için etik değil, gazeteci için etik mi?

Milletvekillerinin, genetiği değiştirilmiş organizmalara ilişkin incemelerini kapsayan gezinin giderlerinim ABD mi karşıladı? Bu durum etik mi?

Milletvekili için etik değil, gazeteci için etik mi?

GAZETECİLER.COM
Can Dündar, dün gece NTV'de yayınlanan "Canlı Gaste"de,TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyelerinin ABD gezisini tartışmaya açtı.

Genetiği değiştirilmiş organizmalara ilişkin temas ve incemeleri de kapsayan gezinin giderlerinin ABD hükümetince karşılanmasının "etik sorun" yaratıp yaratmadığı tartışıldı. Programa katılan komisyon üyelerinden Vahap Seçer (CHP) ile Abdülkadir Akcan (MHP) bir dizi açıklama yaptılar, ancak "Harcamaları ABD karşıladı" demediler.

Fakat Can Dündar ısrarlı sorusunu yöneltmeyi sürdürdü: "Burada etik bir sorun yok mu? Keşke harcamalarımızı ABD ödemeseydi, diye düşünüyor musunuz?.."

İşte bu soru Tempo 24 yazarı Doğan Akın'ın aklına takıldı. Akın bugünkü makalesinde, Can Dündar'a hitaben, "Gazetecilerin özel şirketler tarafından dünyanın dört köşesine uzanan gezilerde bütün harcamaları karşılanarak ağırlanmasının, basının milletvekillerini sorguladığı bu olaydan en küçük bir farkı var mı?" diye sordu.

Peki milletvekillerinin üzerine giden Can Dündar bu ikilem karşısında ne cevap verecekti?

HANGİ UÇAK BİLETİ GAZETECİLİKTEN DAHA DEĞERLİ?

(...) Politikacı için etik sayılmayan tutum, kamusal bir görev yaptıkları açık olan ve ağırlandıkları gezilere bu konumları nedeniyle davet edilen gazeteciler için etik olabilir mi?

Aynı bileşik kabın içinde kendi kusurlarımızı ne kadar saklayabilir, iğneyi kendimize batırmayarak topluma ne kadar güven verebiliriz?

Yüzümüze her an boş bir eldiven gibi fırlatılabilecek ağırlanma faturalarının gölgesinde, kamuoyunun haber alma hakkı adına insanları, kurumları, olayları sorgulayabilir miyiz?

Hangi uçak bileti bir “gazeteci”yi sadece mesleğiyle kavuşabileceği ufuklara taşıyabilir?

Ve hangi uçak bileti “gazetecilik”ten daha değerli olabilir?

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar