MEDYA KÖŞESİ

Milat'a göre sorumlu kapitalizm değil sosyalizm

Milat Yazarı Ufuk Coşkun, Soma'da yaşananları anlatırken "vahşi kapitalizm"i eleştirenleri "sosyalizmi" aklamaya çalışmak ile suçlayan "ilginç" bir yazı kaleme aldı.

Milat'a göre sorumlu kapitalizm değil sosyalizm

Milat Yazarı Ufuk Coşkun bugün köşesinde, Soma'da yaşananları anlatırken "vahşi kapitalizm"i eleştirenleri "sosyalizmi" aklamaya çalışmak ile suçlayan "ilginç" bir yazı kaleme aldı.

"Ulusalcı, sosyalist ve antikapitalist Müslüman kalemler" dışında "muhafazakâr demokrat bazı yazarlar"ın bile "Soma’daki işçilerin ölümlerinde vahşi kapitalizmin ve neoliberal politikaların etkili olduğunu ima eden yazılar" kaleme aldıklarını şaşkınlık ile farkeden Ufuk Coşkun, tüm bu yazarların eskimiş ezberlere dayanarak sosyalizm gibi "vahşi" bir ideolojiyi aklamaya çalıştığını ileri sürdü.

İşte Milat yazarının Türkiye'de sosyalist bir rejim varmışçasına kaleme aldığı ve "Müslümanlar nasıl olur da kapitalizmi suçlar" demeye getirdiği o yazıdan çarpıcı bir bölüm:

"..ehl-i vicdan, ahlak ve erdem sahibi insanlar Soma’daki elim kaza için gerçekten samimi, içten ve çözüm odaklı bir tavır ortaya koyarlarken bir kesim de her zaman olduğu gibi suçu tamamen “vahşi kapitalizme” yıkarak yaklaşık 100 milyon insan öldüren ve tarihin en büyük işçi kıyımlarına neden olan “vahşi sosyalizmi” bir takım ezber ifadelerle aklamaya çalıştı.

Ulusalcı, sosyalist ve antikapitalist Müslüman kalemleri saymazsak, muhafazakâr demokrat bazı yazarlar bile vahşi kapitalizmin peri kılığına girmiş bir düşman olduğunu Soma’daki işçilerin ölümlerinde vahşi kapitalizmin ve neoliberal politikaların etkili olduğunu ima eden yazılar kaleme aldılar.

Bu tür hadiselerde, buna benzer derinliği olmayan ezber ifadeleri sıklıkla duyarız. Türkiye’de Kemalistlerle birlikte sosyalizme toz kondurmayan ağırlıklı bir kesimin olduğu aşikâr.

Ne var ki bu tür ezber ifadeler 100 milyon insan öldüren bir ideolojiyi aklamaya yetmiyor. Bu insanlara göre sosyalizm, zor şartlar altında perişan düşmüş işçileri vahşi kapitalizmin tasallutundan kurtarmaya ant içmiş melek yüzlü bir ideolojidir. Oysa bu kanaat bir safsatadan ibarettir."
ÇOK OKUNANLAR