MEDYA KÖŞESİ

Mert'ten Çandar'a Kürt İsyanı eleştirisi

"Çandar’ın ‘PKK olayı bir Kürt isyanıdır’ tespiti konusunda benim bazı çekincelerim var."

Mert'ten Çandar'a Kürt İsyanı eleştirisi
GAZETECİLER.COM - Radikal yazarı Cengiz Çandar'ın TESEV için hazırladığı ‘Dağdan İniş, PKK nasıl silah bırakır’ Raporu medya gündeminde yavaş yavaş da olsa kendine yer bulmaya ve tartışılmaya başladı. 

"Çok önemsememe ve çok istememe rağmen, üniversitede dönem sonu yoğunluğuna rastladığı için, maalesef bu toplantılara katılamadım, tartışmaları basından izlemek durumunda kaldım." diyen Milliyet yazarı Nuray Mert, ‘Kürt meselesi’ açısından çok önemli ve olumlu bir adım dediği rapor hakkında yazdığı yazıda Çandar'a farklı bir eleştiri getirdi.

KÜRT İSYANI ELEŞTİRİSİ

Diğer taraftan, Çandar’ın ‘PKK olayı bir Kürt isyanıdır’ tespiti konusunda benim bazı çekincelerim var. Bu tespitin çıkış noktasını oluşturan, ‘Kürt meselesi’ni, ‘terör’ kavramı ve anlayışı içine hapsetme anlayışına itirazın çok isabetli ve ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum.

PKK’nın motor gücünü oluşturduğu ‘Kürt siyasal hareketi’nin, salt ‘bir Kürt isyanı’ olarak tanımlanmasına eklenecek hususlar ve yapılacak bazı itirazlar olduğunu düşünüyorum.

PKK'NIN TABANI KÜRT SİYASAL HAREKETİDİR

(...) PKK öncülüğünde ilerleyen hareketin, önceki isyanların sıradan bir ‘devamı’ veya bu dalganın ‘son temsilcisi’ olup olmadığı konusudur.

(...) Bu hareketi değerlendirirken, bu hususu göz önünde bulundurmazsak yine fazla yol alamayız. O nedenle, ben ‘Kürt isyanı’ tabiri ve anlayışı yerine, ‘Kürt siyasal hareketi’ tabiri ve anlayışını koymayı daha doğru buluyorum.

Nuray Mert
'in yazısının tamamını okuyabilirsiniz.