MEDYA KÖŞESİ

Mehmet Barlas'tan dersler devam ediyor...

Günümüz Türkiye’sinde iki tip medya anlayışı var. Birinci anlayışa Prens Potemkin gibi..

Mehmet Barlas'tan dersler devam ediyor...
GAZETECİLER.COM - Mehmet Barlas, insanların (tarihçiler de insandır) görevdeyken başka, görevden alınmışken başka konuşup yazdıklarına örnek olarak tarihçi Prokopius'un , "Anekdota"sını örnek gösteriyor bugün...
Okuyun lütfen…
 
 İcraat yaparken kimseden aferin beklenmemeli...
 
Siyasi iktidarı eleştiren bir köşe yazısında veya bir muhalefet partisinin söyleminde, ülkenin sosyo-politik görüntüsü şöyle anlatılsaydı, yadırgar mıydınız?
- Toplumda hemen herkesin aile hayatı, arkadaşlık, dostluk benzeri sosyal çevresi sanki şiddetli cehennem azabına tutulmuş gibi ve sanki yaşama mutluluk ve neşe katan her şey yok olmuş gitmiş gibi, korkunç bir kahır, keder inilti ve bunalım doluydu. Evlerde, ibadethanelerde, kent meydanlarında ve başka yerlerde karşılaştıklarında açlıkları, rezilleşmiş hayatları, düşkünlükleri, aşağılanmaları ve daha dile gelmemiş nice alçalmaları dışında, üzerinde konuşacakları hiçbir olumlu şeyleri yoktu.
Bu anlatım M.S. 6'ncı yüzyıl İstanbul'unda Prokopius tarafından kaleme alınmıştır.
İmparator Justinyen'in resmi tarihçisi olan Prokopius, görevini icra ederken İmparatorun başarılarını ve icraatını yazmıştır.
Ölümünden sonra yayınlanması için yazdığı "Anekdota"da ise, gerek Jüstinyen'in, gerek İmparatoriçe Teodora'nın, gerekse Belisarius gibi ünlü komutanların ipliklerini pazara çıkarmıştır.
 
Bir örnek de biz verelim...
Rus Çariçesi Katerina’nın Prens Potemkin; Çariçe’nin Rusya’sında yaşayan insanların ne kadar huzurlu(!), varlıklı(!), mutlu(!) ve refah içinde(!) yaşadıklarını kanıtlamak(!) için, Çariçe’nin geçeceği güzergâhtaki köylerin yıkılmakta olan döküntü evlerini dışarıdan tıpkı birer dev film stüdyosu gibi makyajlar; fukara, dişleri dökülmüş, avurtları çökmüş köylüleri öldürtüp yerlerine (geçici olarak) kent soylu aileleri getirip koyardı…
Günümüz Türkiye’sinde iki tip medya anlayışı var.
Birinci anlayışa Prens Potemkin gibi..
İkinci anlayış ise Prokopius'un , "Anekdota"sında anlattıklarından daha beter bir anlayışa sahip…
Ve bir de Emin Çölaşan gibiler var...
Hürriyet'te iken patronunun ne kadar dürüst olduğunu anlatıyordu Çölaşan...
Bu gün tam tersini söylüyor...
ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar