MEDYA KÖŞESİ

Medyada güç özel sektörden TRT'ye mi geçiyor?

Şamil Tayyar bugün kuramsal bir medya eleştirisi yapmış. Medyada özel sektör güç kaybederken TRT'nin aşırı büyümesi Tayyar'ı kaygılandırmış.

Medyada güç özel sektörden TRT'ye mi geçiyor?

GAZETECİLER.COM

Star yazarı Şamil Tayyar bugün kuramsal bir medya eleştirisi Medyadaki özel sektör payının kan kaybı devam ederken devletin TRT üzerinden medyadaki payının giderek büyümesi Tayyar'ı hayli kaygılandırmış.

"TRT’de hormonlu büyüme

Medyada eş zamanlı iki kritik gelişme yaşanıyor. Aydın Doğan, vergi cezası nedeniyle küçülme kararı alıyor. TRT ise neredeyse her gün açtığı yeni bir kanalla sektördeki payını sürekli arttırıyor.

Medyadaki özel sektör payının giderek azalması veya zayıflaması, liberal politikalar açısından kabul edilemez. Aydın Doğan veya başkası, isimler bir tarafa, özel teşebbüsün sürekli kan kaybettiği, devletin güçlendiği bir medya yapılanması, demokratik açıdan zaaf oluşturur.

En pahalı ürün olan haberin işlendiği medyada, güçlü sermayeye her zaman ihtiyaç vardır. O nedenle yabancı sermaye payının arttırılmasını öngören RTÜK Kanunu’ndaki değişiklik girişimi, olumlu bir adımdır.

Ancak, TRT’ye cep telefonları, kara taşıtları, mp3 çalarlar, yatlar, uçaklar, beyaz eşya, koşu bandı, duş cihazları gibi bir çok ürün ve hizmetten pay verilmesi, başka bir ifadeyle yeni vergi türü oluşturulması, doğru değildir.

Doğru politika, özel teşebbüsün desteklenmesi, bir kamu kuruluşu olan TRT’nin küçültülmesi olmalıdır.

Bugün TRT, hormonlu şekilde büyüyen, KİT gibi istihdam sağlayan ve pahalı prodüksiyonlarla rant kapısına dönüşen bir tehlike arz etmektedir.

TRT vergisini “ekonomik” gerekçeye dayandıran Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e de bir çift lafım var; vergi kolay yol, önemli olan kamu kaynaklarının doğru kullanımıdır.

Aydın Doğan hatasının bedelini şirketlerini satarak ödeyecek. Peki, TRT yönetimi ne yapacak? Hatanın bedelini, millete fatura etmek hangi vicdana sığar?"

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar