MEDYA KÖŞESİ

Medya, terörün finansörü ve üyesi olabilir mi?

Öztürk, Youtube ve Twitter gibi sosyal medya kurumlarının daha çeşitli yollarla terör örgütlerine maddi destek verebildiğini anlattı.

Medya, terörün finansörü ve üyesi olabilir mi?
GAZETECİLER.COM - "Peşin kabulleri olanların bu yazıyı okumamasını öneririm. Yeni bir sosyoloji ve yeni durumla karşı karşıyayız. Bu nedenle yeni kavramlara ve tanımlara ihtiyacımız var. Bunu da ancak tartışarak ve fikir yürüterek yapabiliriz. Ön kabulleri, dogmaları bu yüzde bir kenara bırakıp, tartışalım."

Yazısına böyle başlayan Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "terörün tanımını yeniden yapmalıyız" sözlerinin gerekçelerini köşesinde okurlarına aktardı. Öztürk, Youtube ve Twitter gibi sosyal medya kurumlarının daha çeşitli yollarla terör örgütlerine maddi destek verebildiğini anlattı. İşte o yazıdan dikkat çekici satırlar:

BİLGİSAYAR KORSANI BORU HATTINI PATLATIRSA

Uluslararası literatürde 'terör, terörist, terör örgütü' tanımları vardır. Bu tanımları hukukta, diplomaside, sosyal bilimlerde, medyada görebilirsiniz.

Peki ya terör mutasyona uğradıysa, evirildiyse ve geleneksel tanımlar bu yeni durumu tam olarak izah edemiyorsa ne yapacağız?

Bir örnek vereyim:

2008 yılında, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının Erzincan durağında, bir patlama meydana geldi. Bu patlamaya neden olan silah ve bomba bulunamadı ancak saldırı, bir terör saldırısıydı. Olay şöyle gerçekleşmişti:

Bir bilgisayar korsanı, boru hattını kontrol eden yazılıma sızmış, oradaki basınç yazılımını değiştirerek boruları patlatmıştı. Bu saldırıyla amacı ülkeye zarar vermekti.

Şimdi sorularımızı yazalım:

1. Terör örgütlerinde sabıka kaydı olmayan bu bilgisayar korsanı terörist midir?

2. Saldırıyı, siber suç olarak mı, yoksa terör saldırısı olarak mı tanımlayacağız ve yargılayacağız?

3. Mahkeme, bu olayı terör saldırısı olarak yargılamak isterse, hangi delilleri önüne koyacağız? Ortada bomba yok, silah yok, mermi yok, örgüt yok.

4. Yazılımcı bu saldırıyla ülkenin ulusal güvenliğine, ekonomisine ve enerji yapısına zarar verdiğine göre, tek başına bir terör örgütü olarak kabul edilecek mi? Silahlı bir terör örgütü mü olacak?

5. Korsanın geliştirdiği yazılım, terör örgütünün saldırı aracı (silah) olarak kabul edilebilir mi?

Belki bir hukukçu, bu durumdan daha çok soru çıkartabilir. Sonuçta şunu göreceğiz: Yeni bir durumla karşı karşıyayız ve elimizdeki kanunlar, hukuk ve tanımlar bunun için yeterli değildir. Doğru mu?

YOUTUBE, TERÖR ÖRGÜTÜNÜ NASIL FİNANSE EDER?

Başka bir örnek vereyim.

Bir terör örgütünün, finansman ve insan kaynağı olmadan hayatta kalması mümkün değildir. Bu nedenle terörün finansmanı ve örgüt üyeliği her hukukta suçtur.

Peki sosyal medya terör örgütüne insan kaynağı ve finans sağlayan bir araç olduysa, ne olacak?

Örneği İŞİD üzerinde vereyim ki herkes rahat etsin:

IŞİD, dünyada propaganda yöntemlerini en etkin kullanan terör örgütlerinden biridir şu anda. Türkçe dahil çok sayıda dijital gazetesi, dergisi, sosyal medya hesapları var.

Örgütün sempatizanı birisi Youtube'da bir hesap açıyor ve buradan öğütün videolarını yayınlıyor. Bir televizyon kadar çok izleniyor. Bu yüksek izlenme oranları sayesinde Youtube bu hesap sahibine para da ödüyor. Aynı ödeme çok sayıda takipçisi olan Twitter hesaplarına aldıkları otomatik reklamlarda da gerçekleşiyor.

Şimdi sorularımızı yazalım:

1. Youtube ve Twitter, IŞİD sempatizanı birine para ödediğine göre, bu paralar da örgüte gittiğine göre, terörü finanse etmiş oluyor mu?

2. IŞİD'in online gazete ve televizyonlarını, terör propagandası yapıyor diye kapatmak, basın özgürlüğüne aykırı mı?

3. Sosyal medya hesaplarından yapılan eylem çağrıları, propaganda yayınları yüzünden Twitter, Youtube, İnstagram bunları engelleyecek mi?

4. Bir kişinin sabıka kaydı yoksa ve IŞİD'in yayınlarını paylaşıyorsa, yayıyorsa ve destekliyorsa onun da sosyal medya hesapları kapatılacak mı? Kişisel özgürlük alanına ne olacak?

5. Bu insanlar terör örgütü üyesi sayılacak mı?

TERÖR ÖRGÜTLERİ MUTASYONA UĞRADI

Örmek IŞİD olunca karar vermek kolay bazıları için. Bu soruları PKK, DHKP-C, MLKP, Paralel Devlet için de soralım.

Tezim şudur:

Terör sosyolojisi ve genetiği tamamen değişti. Terör mutasyona uğradı, evirildi ve yeni organizmalar haline geldi. Modern dünyanın birçok yeniliğini araçsallaştırdı ve terörünü bunlarla güçlendirdi.

Bazen 140 karakterli bir tivit, ciltlerle dolu örgüt kitabından daha etkili bir propaganda olabilir. Dijital dünya, terörün hem finans, hem insan kaynağı hem de propaganda aracı haline çok kolay gelebilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, yeni sosyolojiye ve genetiğe uygun tanımlar, kavramlar ve hukuk üretmek zorundayız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açtığı tartışma, bu konuları gündeme getiriyor. Öyle ön kabulle 'evet' ya da 'hayır' demenin kolay olmadığı derin bir mevzudur aslında, tartışmalıyız.
ÇOK OKUNANLAR