MEDYA KÖŞESİ

Medya patronları tehlikenin farkında mı?

Akşam yazarı Oray Eğin, gazete partonlarının dikkat etmesi gereken gazetenin hangisi olduğunu açıkladı.

Medya patronları tehlikenin farkında mı?

Bugünkü yazısında "Her yeni gazete basın çalışanları için iyi bir haber demektir, mesleklerini yapacakları alternatif bir mecra anlamına gelir." diyen Akşam gazetesi yazarı Oray Eğin, "Ancak aynı zamanda bu gazeteler yerleşik medya patronları için de büyük birer tehdittir. Zira tutan her gazete zaten sınırlı olan reklam pastasını iyice daraltır, yeni ortaklar pay almaya başlar." diye devam ediyor.

Eğin, "Bugünlerde medya patronlarının en fazla endişelenmesi gereken gazete kesinlikle Sözcü" diyor ve şöyle sürdürüyor yazısını:

Sözcü gazetesini biliyorsunuz. Daha evvel Doğan Grubu bünyesinde yayınlanıyordu, Gözcü adıyla. Basında efsane olmuş Rahmi Turan'ın son ürünüydü. Şimdi Turan, 'resmen' Doğan Grubu bünyesinde ama ekibi Sözcü gazetesini çıkarıyor. O da ağabeylik yapmaya devam ediyor.

(...) Gelin gazeteyi inceleyelim:
Her gün 16 sayfa çıkıyor, çoğu zaman yarı yarıya renkli. Bir sayfa bulmaca, iki sayfa sınavlara hazırlık testi, bir sayfada da televizyon yayın akışıyla birlikte astroloji, bulmaca çözümleri gibi sabit köşeler var. Çoğu zaman bir ya da iki sayfa da tam sayfa ilanla kapatılıyor.

Böyle bakıldığında içinde pek bir şey yok gibi görünüyor. Almanya'nın meşhur Bild gazetesi gibi kalan sayfalara tıkış tıkış yerleştirilmiş haberlerse ajanslardan alınma. Ancak özellikle cinayet haberleri, eski ekol üçüncü sayfa anlayışı gazeteyi ayrıştırıyor.

Önce Emin Çölaşan geldi burada yazmaya başladı. Ardından Necati Doğru... Bir de birinci sayfada Rahmi Turan'ın yazdığı söylenen 'Tokmak' köşesi var. Gazetenin starları bu kadar.

Ve bu gazete geldi 176 bin tiraja dayandı. Doğan Grubu'nun gözden çıkardığı Çölaşan ve Doğru'yla büyük bir atılım yapıp, Doğan'ın iki gazetesi Vatan ve Milliyet'i geçtiler tiraj raporlarında.

Kış başından beri düzenli olarak ben de evime gelen gazetelere Sözcü'yü ekledim, Sabah'ı çıkartıp. Etrafımda pek çok kişinin sadece destek için Sözcü almaya başladığını da gözlemledim.

Oray Eğin'in Peki nedir Sözcü'nün sırrı? sorunun yanıtını da verdiği yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

Yorumlar