Mazhar Alanson'dan oyuncuları çıldırtacak yorum
Habertürk'te konuşan ünlü mizsiyen Mazhar Alanson, darbe dönemi, Umre ziyareti ve reklamlarda rol almasına gelen eleştirileri yorumladı...
GAZETECİLER.COM
Balçiçek İlter’in sunumuyla ekrana gelen Memleketin Hali’nin dün akşamki konukları müzisyen Mazhar Alanson, karikatürist Erdil Yaşaroğlu ve oyuncu Görkem Yeltan’dı.
"HER ŞEYİN FİYATI VAR ŞARKILAR DA SATILIK"
Programa Mazhar Alanson’un darbe dönemi ve reklamlarda oynaması hakkında yaptığı açıklamalar damga vurdu. Reklamlarda oynaması ile ilgili eleştileri değerlendiren Alanson, “Her şeyin bir fiyatı var. Kusura bakmayın, şarkılar da satılık ” dedi. Ünlü müzisyen tiyatro oyuncularını da çok kızdıracak bir yorumda bulundu. "devlet tiyatro ve balesinde çalışan arkadaşlarımız sürünüyordu ve Kenan Evren maaşları yükselterek bu durumu düzeltti. Belki bu da biraz sempati oluşturmuş olabilir." diyen Alanson ilginç bir iddiada bulundu.
ERBAKAN DÖNEMİNDE NEDEN İLAHİ SÖYLEMEDİ?
Umre ziyaretine gelen tepkileri de yorumlayan Alanson "müzik camiasında gitmeyen yok gibi, Cem de (Yılmaz) gitti..." dedi. "Gittim yani her yere gittim oraya niye gitmeyeyim. Şimdi bana İslamcı diyecekler diye... Derlerse desinler. Ben desinler diye dinlemem bülbülü." diyen Alanson, Erbakan döneminde neden ilahi söylemeyi tercih etmediklerini de söyledi. "Yapsaydık başka bir tarafa çekilecekti, yapamadık. O tip şeylere girmedik. O kadar koyu değilim. O kadar içinde değilim, civar köylerdenim.
SİYASETÇİLERLE MİZAH YAPILAMAZ HALE GELDİ
Siyasetçilerle mizah yapılamaz hale geldi. Bu aslında çok eski bir gelenek. Metin Akpınar, Zeki Alasya, Müjdat Gezen gibi birçok isim bunu yapıyordu ama sonradan bu yapılmak istenmedi. Mizahçıların çoğu yaptıkları nedeniyle zor duruma düştü. Bugün Cem Yılmaz, hiçbir şeyden bahsediyor. Sonunda ne ile ilgiliydi dediğiniz vakit, şununla ilgiliydi diyemiyorsunuz ama 2.5 saat gülmekten yerlere yatıyorsunuz. Bir tek o başardı bunu.
SİYASİ OLSAM YA SAĞDA YA SOLDA TELEF OLMUŞTUM
Bizim gençliğimizde sokağa çıkma yasağı vardı. Konservatuarda okurken saçımızı kestiler. TRT'ten bir adam şarkımızda geçen “Kadınlar korkutulmuş” satırımız için “Bu zaten bildiğimiz bir şey, bunu koymayalım” dedi. Biz o dönem dünya yasaklarla dolu zannediyorduk. Ben de kendimi aşk şarkıları yazmaya verdim. Üç arkadaş gitarlarımızı alıp müzik yapalım dedik. İyi de olmuş ki hala şarkılarımızı seviyorlar. Siyasi olsam ya sağda ya solda telef olup gitmiştim sanırım.
TİYATROCULAR MAAŞLAR SAYESİNDE EVREN'E SEMPATİ DUYMUŞ OLABİLİR
Ayten Gökçer'in darbelerle ilgili “Askerin kötü bir şey yapacağına inanmıyorum” sözlerini de değerlendiren Mazhar Alanson şöyle dedi:
Asker yıllarca Demokles'in kılıcı gibi hep tepedeydi. Memleket de ne olduğuna karar veremedi. İşte şimdi toplumun tavrı ortaya çıkıyor ve o hazmedilmeye çalışılıyor. Bundan 10-15 yıl önce “Sizin ilerde cumhurbaşkanınız, başbakanınız ve birçok bakanınız imam hatipli olacak” dense siz inanır mıydınız? Artık bir şeyler değişti bu ülkede. Ancak şunu da eklemek lazım. O yüzden olup olmadığını bilemem ama devlet tiyatro ve balesinde çalışan arkadaşlarımız sürünüyordu ve Kenan Evren maaşları yükselterek bu durumu düzeltti. Belki bu da biraz sempati oluşturmuş olabilir. Ancak tabi ki bu Evren'in yaptıkları için bir özür olamaz.
ERKİN KORAY'IN REKLAMDA OYNAMASI İÇİN NE DEDİ?
Reklamda oynadığı için Erkin Koray'a yapılan eleştiriler için de Alanson: Şaşkın şarkısı zaten Erkin Koray'ın değil. Bir Arap melodisi. Şarkı kalplere girmiş bir şarkı da değil. Durumu abartıp nerdeyse vatan haini olunmuş moduna getirmemek lazım. Bir de bunu diyenlere bu paralar teklif edilse ne yaparlar merak ediyorum. Erkin Koray'a laf edilmesinin hiçbir anlamı yok, hatta geç bile kaldı. Ayrıca reklamlar şarkıların tanınmasını da sağlıyor, dedi.
YAŞAMAK İÇİN REKLAMA MECBURUM
Alanson kendisine yönelik eleştirilere de şöyle yanıt verdi: Ben yıllarca reklam yaptım, yıllarca bana “Sen bunu nasıl yaparsın” dediler. Benim kiramı, vergimi, çocuklarımın okul parasını kim ödüyor? Bu ülkeye telif hakkı da çok geç geldi, o yüzden biz hep çalışmak zorunda kaldık. Benim bu konuda sınırım yok. Bir paraya bunun müziğini yaparım, bir paraya markanın bayrağıyla uyanır, gece de onunla yatarım. Her şeyin bir fiyatı var. Ben şimdi “Yandım” şarkımı vermem dersem yalan olur. Ancak güzel bir fikir olması lazım. Yaşamak için reklam yapmaya mecburum.
KUSURA BAKMAYIN, ŞARKILAR DA SATILIK
Balçiçek İlter'in sınırınız nedir sorusuna Erdil Yaşaroğlu'nun “Ben kendi adıma bayrağa sarılmak istemem” yanıtı vermesi üzerine Alanson: Ben sen mizahçı olduğun için anlayacağını düşünerek bir espri yaptım. Ben de sanmıyorum bayrağa sarılarak yatıp kalkacagımı, dedi. Yaşaroğlu'nun “Sınırlar sorulduğu için o bayrağa tutunarak bir sınır cizdim kendime” yanıtı üzerine Alanson: Ona tutunma hiç. O bayrağı bırak. Ben seni mizahçı sandım ama sen de birebir aldın işi. Bugün futbolcular, kocaman teknik adamlar logolarla çıkıyorlar. Kusura bakmayın, şarkılar da satılık. Mal burda duruyor. İster dizide, ister reklamda kullanılabilir, diye cevap verdi.