MEDYA KÖŞESİ

Makber, neden kendi kendisinin makberi oldu ?

"Bir televizyon dizisine neden Makber adı verilir ki?" diye soran Telesiyej, apar topar bir finalle 6. bölümünde bitirilen "Makber" dizisinin analizini yapıyor...

Makber, neden kendi kendisinin makberi oldu ?

Dört hafta kadar önce "Bir televizyon dizisine neden Makber adı verilir ki?" diye soran Telesiyej, apar topar bir finalle 6. bölümünde bitirilen "Makber" dizisinin analizini yapıyor...

Makber dizisi neden kendi kendisinin makberi oldu

Bir dizi projesi hakkında karar alınmadan önce, televizyon kanalı yöneticileri hiç mi analiz, araştırma, demografik ve segmentasyon değerlendirmesi yapmazlar; yani seyircinin o projeyi kabul edip benimsemesinde nasıl bir sınıfsal kültürel davranış göstereceğini, bu projenin toplumun hangi kesimlerinin beğeni düzeylerine hitap edeceğini önceden kestirmek gerekmez mi?

Yapalım da bakarız... duruma göre davranırızların sonuçları böyle oluyor işte. Ama bu rastgele tutumlar dizinin yapımında çalışanların birdenbire işsiz kalmalarıyla sonuçlanıyor.

Kanalın imajının zedelenmesi de ayrı tabii.

Makber dizisi de apar topar bir finalle 6. bölümde bitirildi.
Globalist dünyada nesli tükenmiş bir aşk hikâyesini anlatmaya çalıştı Makber, ama olmadı.

İnsan üzülüyor, o kadar insan işini gücünü kaybetti.

Gerçi baştan prematüre doğmuş bir bebek gibiydi Makber.

Bir televizyon dizisine neden Makber adı verilir ki, diye –dört hafta kadar önce- sormuştu Telesiyej.

Başkarakteri lösemili bir genç kız olan dizinin finalini baştan açıklamak gibiydi bu. Seyirci için daha ilk bölümden hayal kırıklığı, bir elem ve keder hikâyesinin habercisi gibiydi dizinin adı.

28 aralık tarihli Telesiyej: “Makber, hayatla ilişkisi sıfır, ortalama seyircinin yaşadığı hayattan tamamen kopuk, tamamen şablonik, tamamen ezbere dayanan kurguya sahip dizilerin şampiyonu bence. Malikaneler en havuzlu cinsinden, altın varak iç dekorasyonlar mide bulandırıcı.. bir zenginlik, bir kıyamet ki, sormayın gitsin. Ayrıca böyle bir zenginliğin içinde, vücudun kabul etmediği yabancı organ gibi duran bir aile.. ne jestüelleri, ne de sınıfsal temsiliyet kültürleri var. İşin zanaatına gelince.. reji, ışık, kamera, oyunculuk, kurgu her şey vasat. Star Tv’ye prematüre doğmuş bir bebek daha.. umarım kısa zamanda toparlanıp, ayaklanır da, o kadar emek ve para boşa gitmez,” demişti.

Ama Makber toparlanamadı ne yazık ki.

Önceden sıkı bir masa üstü çalışması yapılmamış diğer birçok dizi gibi.

Telesiyej/TARAF

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar