MEDYA KÖŞESİ

Livaneli'den ilginç Baykal-Erdoğan kıyaslaması!

Habertürk ekranlarında yayınlanan 'Balçiçek Pamir'le Söz Sende'nin konuğu Zülfü Livaneli'ydi. Ünlü sanatçı vizyondaki filmi Veda'yı ve gelen eleştirileri yanıtladı.

Livaneli'den ilginç Baykal-Erdoğan kıyaslaması!
GAZETECİLER.COM
Habertürk ekranlarında yayınlanan 'Balçiçek Pamir'le Söz Sende'nin konuğu Zülfü Livaneli'ydi. Ünlü sanatçı vizyondaki filmi Veda'yı ve gelen eleştirileri yanıtladı. Livaneli, özellikle aydınlara dönük sert eleştirileriyle dikkat çekti. Ünlü müzisyen ve yazar son günlerdeki asabi ve agresif  tepkileriyle gündeme gelmişti.

Filmde bir çok hata olduğu yönünde medyada yer alan eleştiriler için Livaneli sert bir tepki verdi.

'FİLMDE HATA VAR' DİYORLAR TEK BİR HATA BİLE YOK ASLINDA!

Zülfü Livaneli: Hatalar var diyorlar. Ama tek bir hata bile yok. 3 yıl boyunca araştırdım. Mesela Zübeyda Hanım'ın başı neden açık diyorlar. Evde böyle dolaşıyomuş oysa. Bizim tarih, aslerlik, kıyafet gibi konularda bir çok uzman danışmanla çalıştık. Kazım Karabekir'i insanların zihninde yer ettiği şekilde yansıttık ona bie hata dediler. Tarantino filminde Hitler'i öldürüyor, bir başka filmde Hz. İsa'yı çarmıha germiyorlar, Magdelana ile evlendirip çoluk çocuğa karıştırıyorlar. Ben çok daha özgür bir şekilde baskı altında olmadan bu filmi yapmak isterdim. Ama söylenecek şeyleri bildiğim için kendimi sınırlamak zorunda kaldım.

Yemin ederim samimyetle soruyorum. Benim ülkemin gazetecisi neden böyle yapıyor. Tanımadığım bilmediğim insanlar. Muhtemelen benim şarkılarımla büyümüşlerdir. Ama bu öfke nedendir anlamak mümkün değil.






Balçiçek Pamir: CHP lideri Deniz Baykal'la görüştünüz bu arada. Küslük bitti mi?

Zülfü Livaneli: Aslında küslük yoktu ki zaten. Bazı eleştirilerim vardı. Fikir ayrılıkları olabilir ama doztuz sonuçta. Kaldı ki hayat kavgaya geçmeyecek kadar kısa. Ben kişisel kavgaları sevmem. Bakın Tayyip Erdoğan geldi benim filmimi gelip benle izledi. Demek ki O'nun kitlesi O'na bu özgürlüğü tanıyor. Ama Baykal'ın durumu bu noktada aynı değil. Siyasetle olan ilgim bundan sonra bu düzeyde kalacak. Ben siyasette faydalı olamıyorum.

Balçiçek Pamir: Ama O'da Cüppeli Hoca'yı aradı. Demek ki bir şeyler değişiyor.

ERMENİLERE KARŞI FİLM YAPALIM DEMEK DOĞRU DEĞİL!

Programda gündeme gelen bir diğer önemli konu da Başbakan'ın açılım toplantıları oldu. Soın toplantıda Mustafa Altıoklar ile Sırrı Sürreyya arasında yaşanan bir polemik olmuştu. Altıoklar, Başbakan'a 'para verin Ermeni iddialarına karşı film yapalım' demişti. Balçiçek Pamir'in Livaneli'ye bu konudaki fikirlerini de sordu.

Zülfü Livaneli: Balçiçekçiğim ben bu işlere hiç karışmayayım. Ama Ermenilere karşı bir film kavramını doğru bulamam öncelikle. Osmanlı'nın son döneminde Emperyalizmin başta petrol için imparatorluk bünyesindeki halklara çktirdiği inanılmaz acılar var. Mesela Balkanlar ve Kafkaslar'dan gelen milyonlarca Türk'ün yaşadığı bir trajedi de var. Yalınayak yollara düşüp geldiler. İçlerinde Zübeyde Hanım da var. Tabi ki İttihat ve Terakki'nin yaptıkları utanç verici şeyler var. Bunları savunmak mümkün değil. Ama bunlar devlet politikası olarak uygulanmış şeyler sonuçta. O dönem Anadolu'da bütün halklar büyük acılar yaşadılar.
ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum