KİTAPLIK

Kürtler'in Ripley'i için yayınevinden açıklama

Yetenekli Bay Ripley'in yazarı Patricia Highsmith'in Kürtlere yaptığı ithafın Türkçe baskıda kaybolmasının yankıları sürüyor...

Kürtler'in Ripley'i için yayınevinden açıklama
GAZETECİLER.COM - Amerikalı polisiye yazarı Patricia Highsmith'in, 'Su Altında Bir Ripley Serüveni' adlı kitabını İntifadaki Filistinlilere ve Kürtler'e ithaf ettiği, ancak bu ithaf yazısının Türkiye'deki baskılarda yer almadığına dair Radikal'in haberi üzerine Can Yayınları bir açıklama yaptı.
 
Yayınevi yetkilileri, 1993'te ilk kez Türkçe'ye çevirdikleri kitabın ithaf sayfasının neden yer almadığını bugünkü şartlarda bilemeyeceklerini belirterek, eğer telif hakları hala kendilerinde olsa bu hatayı hemen düzelteceklerini ancak bunun artık mümkün olmadığını ifade etti.

KİTAP FİLİSTİNLİ ARAPLARA VE KÜRTLERİN MÜCADELESİNE ADANMIŞ

Highsmith'in 1955'te yazdığı Yetenekli Bay Ripley, polisiye edebiyatın tüm klişelerini alt üst ederek dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Birçok kez filme de uyarlanan Ripley'in son serüveni ise 1991'de yayımlandı. Highsmith, bu son serüveni Filistin intifadası ve Kürtler'in mücadelesine adadı. İthaf sayfasına da şu notu düştü: "İntifada'nın ve Kürtler'in ölülerine, ölenlerin, hangi ülkede olursa olsun baskıyla mücadale edenlere, yalnızca sayılmak için değil de vurulmak için ayağa kalkanlara..." Ancak bu ithaf yazısı 1993'te Can Yayınları tarafından yapılan çeviride yer almadı.

'BUGÜN OLSA BASARDIK'

Radikal 'in geçen pazar günü yayımladığı haber üzerine yayınevi yetkilileri bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Yayıncılar, yayımlayacakları eserleri seçmekte özgürdür. Ancak seçilmiş eserlerin kendi bütünlüğü içinde yayımlanması şarttır, bu tartışılamaz. Can Yayınları'nın bugünkü yayıncılık ilkesi budur. Can Yayınları'ndaki ilk baskısı 1993 yılında gerçekleşen 'Su Altında – Bir Ripley Serüveni' adlı kitabın hangi şartlar altında basıldığını bilmemiz mümkün değil ancak bugünkü koşullarda gerçekleşseydi kitap aslına uygun ve eksiksiz basılacaktı şüphesiz... Ne yazık ki, Patricia Highsmith'in yayın hakları artık Can Yayınları'nda değil ve bu hatayı düzeltme şansımız yok."


ÇOK OKUNANLAR