MEDYA KÖŞESİ

'Kürtçe diye bir dil yoktur' dedi stüdyo karıştı!

CNN Türk ekranlarında Kürt sorunu üzerine hararetli bir tartışma yaşandı. Kürtçe diye bir dil yoktur yorumcu stüdyoyu karıştırdı...

'Kürtçe diye bir dil yoktur' dedi stüdyo karıştı!
GAZETECİLER.COM
CNN Türk ekranlarında yayınlanan 'Ne Oluyor?' Kürt sorununu tartışmaya devam etti. Muhafazakar, ulusalcı, liberal isimlerin yanısıra aşırı milliyetçi bir ismin de katıldığı program bir çok polemiğe sahne oldu.

Özellikle İşçi Partisi'ne yakınlığı ile bilinen Hukukun Egemenliği Derneği Başkanı Erdem Akyüz'ün 'Kürt sorunu ve Kürtçe diye bir aslında yoktur ve hiç bir zaman olmamıştır' şeklinde özetlenebilecek konuşması stüdyoyu karıştırdı. Liberal fikirleriyle bilinen hukukçu Ergin Cinmen ve Star yazarı Mehmet Metiner'in Akyüz'e ititazıyla canlı yayında sert bir polemik yaşandı.

Erdem Akyüz: Kürt sorunu tümüyle suni ve dış kaynaklı, yabancıların ürettiği bir sorundur. İnkar falan da olmamıştır. Ana dil Türkçe'dir, diğerleri şive farklılıklarından doğan lehçelerdir. Mecliste bazı milletvekilleri Kürtçe diye tabir edilen o dil ile konuştuğu zaman tutanaklarda "Kürtçe" değil 'bilinmeyen ve anlaşılmayan bir dil' olarak geçilmiştir. Sadece bu ülkede değil tüm dünyada bilinmeyen ve anlaşılmayan bir dil söz konusu. Meclis tutanaklarını kendimize rehber olarak aldığımıza göre konuya böyle bakmalıyız.

Ergin Cinmen: Bakın bu zihniyet bizi bu noktaya getirdi. Sayın Akyüz aynı şeyin kendi dili için yapıldığını düşünsün. Genelkurmay bile terör değil 'düşük yoğunluklu savaş' diyor çatışmalar için. Artık herkes Kürt diyor, MHP başkanı bile diyor. Ama bu onca ölümden sonra kabül edildi. Hala o zihniyette diretmek herkese kaybettirir. Yani bu cenazeler hala kalsın mı diyelim? Nasıl cumhuriyetin başından beri sürdürülen politikalar sürdürülsün denilir.

Erdem Akyüz: Cumhuriyetin ilk yıllarında da çarşıda pazarda filan bir yasaklama yoktu. Şimdi de bir yasaklama falan yoktur.

Mehmet Metiner: Bu cumhuriyet türedi değil imparatorluk bakiyesidir. İlk meclis zaten çoğulcu bir yapıya sahiptir. Akyüz dil yasaklanmadı diyor ama yasaklandı. Şark ıslah planları var. Orada açıkça yazıyor. Öyle inkar olmamıştır, dil yasalanmamıştır falan demek doğru olmaz. Kürtlere dönük inkar da var, asimilasyon da var. Hatta Celal Bayar bunu dile getirerek gelecekteki olası tehlikelere işaret ediyor. Bakın Kürdüm ama Türkçeyi kendi ana dilim olarak da görüyor. İsterimki Türkler de Kürtlere ve dillerine saygılı olsunlar

Yorumlar