MEDYA KÖŞESİ

'Korktu, sustu' demeden önce anlamak lazım

Akşam yazarı Oray Eğin ilginç bir yazı ile Çin'li bir mahkumun suskunluğunun gerekçesini anlattı... İşte içinde ilginç göndermeler olan o yazı...

'Korktu, sustu' demeden önce anlamak lazım
GAZETECİLER.COM - Oray Eğin, yine ilginç bir yazıyla okuyucularının karışında. Çin'in en önemli sanatçılarından biri olan ve muhalif tavrı yüzünden hapse atılan Ai Weiwei'nin suskun kalmak şartıyla serbest bırakılmasını değerlendirdiği yazısında "Aylardır ne ile suçlandığını bilmeden hapis yatan bir adamın ruh halini de anlamak lazım 'İşte korktu, sustu' demeden önce" dedi.

İşte seçimlerden sonra üslubunda ciddi bir değişim görülen Oray Eğin'in ilginç bir gönderme içeren o yazısında çarpıcı bir bölüm:

Kendisine özgü sakalından hemen tanıyacağınız Ai Weiwei sadece Çin'in en önemli sanatçılarından biri değil, ayrıca sesi en güçlü çıkan muhaliflerinden. Çin'deki otoriter sisteme karşı sesini yükseltiyordu ne zamandır.
Ta ki 1 Nisan'da Beijing havalimanında tutuklanana kadar.

Bu tutukluluk geçen hafta son buldu ve Ai Weiwei serbest kaldı. Tek bir karelik fotoğrafta kendisiyle özdeşleşen sakalı yerinde yin, üzerinde de mavi bir t-shirt görünüyor.

Mahkumiyeti, tutukluluğu hakkında ne diyor peki?
Hiçbir şey... Konuşması yasak.

Çünkü Ai Weiwei özgürlük adına uslu çocuk olmayı kabul etti.
Aylardır ne ile suçlandığını bilmeden hapis yatan bir adamın ruh halini de anlamak lazım 'İşte korktu, sustu' demeden önce. Dünyanın yeni otoriter devletleri insanın gözünün yaşına bakmıyor.

Hiçbir hüküm giymeden 1 Nisan'dan beri hapis yatan Ai Weiwei'nin tutuklu kalmasının nedeni tabii ki Çin hükümetine yönelik yaptığı çıkışlar ve muhalif duruşu değilmiş! Resmi açıklamaya göre bir 'vergi kaçakçılığı' davasında tutuklanmış ünlü sanatçı. Çin hükümeti meğerse vergi konusunda çok hassasmış...

Çin'in resmi haber ajansının haberine göre Ai Weiwei 'Artık vergilerimi ödeyeceğim' demiş...

Oray Eğin
'in yazısının tamamını okuyabilirsiniz.