MEDYA KÖŞESİ

Klişelerden uzak bir macera şehri: Budapeşte

Sayım Çınar, uzun süredir gezmek istediği Macaristan'ın başkenti Budapeşte'den çok farklı bir gezi yazısı ile döndü. İşte Tuna'nın ortasından böldüğü Budapeşte...

Klişelerden uzak bir macera şehri: Budapeşte

GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR
sayimc@superonline.com


Uzun süredir bir Budapeşte yolculuğu yapmak istiyordum, nihayet gerçekleştirdim. 20 Şubat’ta çoğu seferler iptaldi, yine de yola devam ettim.

Arkadaşım Mehmet Erduğan ile büyük bir şok yaşadık daha sonra Viyana uçuşuyla biletimiz değiştirildi, buradan Budapeşte’ye geçecektik.

İlk adımımızda böylesi bir şok, devamında bizi heyecanlı günlerin beklediğine işaretti.

SOĞUK HAVAYLA BİRLEŞEN SICAK HAVUZ

Yaptığım her yolculuk benim için ilgi çekicidir. Yolculuk başladı ve enteresan deneyimler yaşadık. En nihayetinde tren yolculuğuyla ulaştık Budapeşte’ye. Tren fiyatları oldukça uygundu. Güzel izlenimler ve görüntüler de yanınıza kâr kalıyor.

buda0.jpg


Budapeşte’ye akşam saatlerinde vardık ve romantizme adımımızı attığımız an başladık. Tuna nehrinin iki yakasını birleştiren köprüler, ışıl ışıl bir şehir… Neşe her yerde hissediliyor, bu ilk nokta.

Meraklarım vardı gelirken, hamamları merak ediyordum, deniz ürünleri festivalini merak ediyordum, hepsini yaşadım. Suşi standında buldum kendimi, suşi aşığı olarak çok da beğenmedim, bunu söylediğimde şaşkınlık yaşadılar.

buda1.jpg

Haftanın yorgunluğu bu şehirde atılıyor. Kendinizi tazelemek için seçebileceğiniz bir yer. Pahalı değil, hosteller kaliteli, oteller gerçekten iyi. Sevimli bir kent, huzur her yerine işlemiş.

Budapeşte’nin merkezinde şifalı sular var, kendinizi iyi hissediyorsunuz bu alanları kullanarak. Turistler bu şifa için geliyor biraz da. 

buda2.jpg

Galert Banyo, Secehihi Hamamı 1560 yılından kalma, Türk kubbeli çatısı var. Soğuk havayla birleşen sıcak havuz fikri her zama çekicidir tahmin edersiniz ki.

UCUZ VE İYİ YEMEK, İYİ ŞARAP

Sightseeing turlarıyla güzel deneyimler edinebiliyorsunuz. Hem euro, hem Macar forinti kullanılıyor bu şehirde. Her yerde kredi kartı geçerli, taksimetreyi açtırma sorunu burada da var.

Türklere, Türkiye’den gelenlere yoğun ilgi ve sevgileri var. Kendinizi turist olarak hissetmiyorsunuz burada.
budaa2.jpg

Arjantin Steak Restaurant’ını hararetle öneriyorum. Gulaş çorbasını mutlaka deneyin. Yemekler genel olarak çok iyi zaten.

Bu şehrin başına gelmiş en güzel şey sosyalizm, bunu özellikle yerli halktan çok duydum ve hissettim. Buda kalesi, Macaristan parlamento binası, termaller mutlaka görülmeli.

buda8.jpg

Güzel fotoğraflar çekebileceğiniz bir yer. Kendine has bir Avrupalılık var kadınlarda ve erkeklerde.
Galler Tepesi’ne kesinlikle çıkmak gerekiyor. Turistik bir destinasyon. Araç trafiğine kapalı, teleferikle çıkıyorsunuz tepeye. Yürüyebileceğiniz alanlar da var.

buda7.jpg

Opera evi de ilgi çekici, büyülü bir klasik müzik alanı. Tiyatrolar güzel ve çok iyi oyunlar oynuyor.
Viyana, Prag, Budapeşte hem benziyor hem de çok farklı. Dediğim gibi ayrı bir havaları var. Gece dışarı çıktığınızda ışıltılı Budapeşte geceleriyle karşı karşıyasınız. Şehrin neşesi çok dikkat çekici.

buda6.jpg

KLİŞELERE TAKILMAYIN

Galeriler çok önemli, modern sanat ve klasik sanat örneklerini görebiliyorsunuz.

Çok iyi şaraplar var üstelik komik fiyatlara açtırabiliyorsunuz şişeyi. Bisiklet yine şehrin ayrılmaz bir parçası.

budaa1.jpg

Şehir gezginlerinin mutlaka gelmesi gerektiğini ve Budapeşti’yi daha çok yazması gerektiğini düşünüyorum. İstanbul’dan sonra başka şehirleri sevmek zor ama Budapeşte gezgin gözü açık insanlar için favori şehirlerden biri olacak.

buda5.jpg

Sonuçta her gezgin gibi kendi yolunuzu bulun, söylentilere ve övgülere kulak asmayın, gidin, dibine kadar şehri yaşayın.

En sevdiğim restoranlar; Son derece şık döşenmiş, Arjantin mutfağının güzel etlerinden yiyebileceğiniz bir yer; La Pampa Steakhouse

Varosliget; Personel cana yakın ve lezzetli yemekler şahane. Gulaş çorbasıyla başlangıç yapabilirsiniz.

buda4.jpg

YOLCULUK BOYUNCA DİNLEDİĞİM ŞARKILAR

Amy Macdonals; This is the life
Angus And Julia Stone - Big Jet Plane
Rihanna: Stay
Pharrell Williams - Happy

ÇOK OKUNANLAR