MEDYA KÖŞESİ

Kıyam'ın yapımcısı 5 bölümü nasıl çöpe attı?

Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam'daki rolüyle yeniden ekrana dönen ünlü oyuncu Türkan Şoray, Habertürk ekranlarında Ceran Akdağ Şahin'in sorularını yanıtladı.

Kıyam'ın yapımcısı 5 bölümü nasıl çöpe attı?
GAZETECİLER.COM
Türk sinemasının yaşayan efsanelerinden Türkan Şoray, Habertürk ekranlarında Ceran Akdağ Şahin'in sorularını yanıtladı.

TRT'de yayınlanan Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam'daki rolüyle yeniden ekrana dönen ünlü oyuncu diziyi ve sıradaki projeleri anlatırken yakında yayınlanacak olan kitabının da müjdesini verdi.

"KUSURA BAKMAYIN KARŞINIZDA KEKELİYORUM"

Kusura bakmayın, Sultanların sultanı Türkan Şoray karşımızda kekeliyorum onun için...
Bizim seyircimiz öylesine yürekli ki sevdiği sanatçıya böyle güzel ünvanlar verir. Bu kostümleri kim giyse üzerine kendini sultan gibi hisseder. Bu dizi için bana 10 kıyafet filan hazırlandı. Kostümleri tasarlayan Barış Karaca her seferinde beni çok şaşırtıyor, mutlu ediyor.  Hepsinin emeklerine çok teşekkür ediyorum.

ÇILGIN YAPIMCI 5 BÖLÜMÜ FEDA ETTİ

Türkan Şoray nasıl ikna edildi? Size hep sultan diyoruz ama çılgın yapımcı diyorlar 12 milyon dolarlık bir yapım var ortada.
Biliyorsunuz diziler hayatımızın içinde. Dizi izlemeyen yok sanırım. Mutlaka herkesin izlediği bir dizi var. Direk izleyici ile bağlantı kurmak mümkün dizide. Kamera önünde olmak istiyorum. Çok seçici davranıyorum. Bunca yıllık birikim, sezgilerim çok kuvvetlidir. Gelen tekliflerin bir çoğunu beğenmiyordum. Ama bu teklif geldi ve bana şöyle cazip geldi... Son günlerde de dile getiriliyor, çok da hak veriyorum, insan üstü bir gayret gerekiyor. Sürekli öğüten bir şey olduğu için... Ama verilen emeğin karşılığını alıyorsunuz. Emek verince karşılığı güzel oluyor. Sultan rolü teklif edildiğinde, belki tam bilinmiyor, ben başka bir sultanı Gülnuş sultanı canlandırıyordum. Aslında geçen sene Lale Devri'ni değil, 20 yıl öncesindeki bir hikayeyi anlatan bir dizi çekecektik. Sonra konuyu değiştirelim dendi ve çılgın yapımcı Burhan Bey, 5 bölümü feda etti ve 20 yıl sonrası Lale Devri çekilmeye başlandı.

"BİR ZAMANLAR OSMANLI" BİR DÖNEMİN GERÇEĞİNİ ANLATIYOR

Tarih çalışmanızı nasıl yapıyorsunuz?
Danışmanlarımız var. Birebir sadık kalma gayreti içinde olursanız belgesel oluyor. İnsanlar seyretsin diye tarihi gerçeklere ters düşmeden daha renkli şeyler ilave ederek farklı yan olaylar, kurgular sokuluyor içine. Tarihe meraklıların hepsi Patrona Halil İsyanını bilir ama ne olduğunu tam bilmiyordum. Okul sıralarında öğrenmiştim. Ama dizi için bütün kitapları okudum, size iki dakikada her şeyini anlatabilirim. Lale devrinde 12 yıl Osmanlı hiç savaşa girmemiş. Aydınlanma, yenilenme, müzik, şiir, ilk matbaa, lale bahçeleri filan... Tam bir sulh dönemi. Fakat bununla birlikte de sokakta isyan başlamış.

Dönem dizileri de bilinmeyenleri öğretiyor
Evet gençlerin de ilgisini çekiyor tarih...

Selvi boylum al yazmalım dizi oldu. Şimdi Bodrum Hakimi dizi olacak. Ne hissediyorsunuz bu haberleri duyunca?
Mutlu oluyorum çünkü güzel kalıcı işler yapmışız demek ki. Seyircimiz değil ama bazı çevreler Yeşilçam filmi diye hafif dudak büktüler. Şimdi görüyorum ki halk neyi isteyeceğini çok iyi biliyor. Bu filmler güzel filmlermiş ki şimdi tekrar çekiliyor.

Sizin kendi filmlerinizden ah dizi olsa dediğiniz var mı?
Güllüler vardı mesela. Hep drama geliyor akla. Güllü ve devam filmleri vardı. Onlar olabilir.

ŞORAY BİR DAHA SİTCOM'DA OYNAYACAK MI?

Siz komedi oynamıştınız Tatlı hayat'ta. Tekrar ister misiniz?
Sitkom çok zor. Neden bu rol olduğunu anlatıyordum. Sultan koşmaz, saray içinde iki adım atıp geri geliyorum oturuyorum. Çok rahat bir rol. Gayet güzel bir dekor içinde, güzel güzel giyiniyorum, süsleniyorum. Rol de hoşuma gidiyor. Sarayda kadın çok güçlüymüş Osmanlı'da. Ben de o güçlü kadını canlandırıyorum. Hükmetmesini bilen, ne dediğini bilen bir kadın rolüm. Bu da bana müthiş keyif veriyor.

Hep güçlü bir Türkan Şoray var akımızda, siz kendi yaşamınızda da güçlü müydünüz?
Önemli olan içinizde olan gücü farkedip ortaya çıkartmak. Yıllar içinde, düşünüyorum, çok genç yaşlarda kendi kararlarımı veremiyordum filan. Ama yaş ilerledikçe özgüveniniz artıyor, gücünüzü kullanmayı öğreniyorsunuz.
...

Size yaklaşmak kolay mıdır?
Tabi çok kolaydır.

Erkek olarak?
Görünmez bir daire var herhalde. O daireyi ben istediğim zaman geçilmesine izin veririm.

SIRADA HANGİ PROJELER VAR?

Basında yer almıştı ama detaylarını öğrenmek istiyorum.

Bu kadar yıl sinemadan ayrı kaldım. Kendi kşisel meselelerimden oldu ama kendimi affetmiyorum. Müthiş bir sorumluluğum var seyircime karşı diye düşünüyorum. Bir de benim kötü film yapma şansım yok, kaç senaryo yazdırdım. 10 filmin yönetmenliğini yapabilirim. Töre, kadına şiddet, ülkemin sorunları, ekonomik zorluklar... Biraz duyarlı bir insan olursanız birşeyler birikiyor. Elimizde bu imkan var. Sinemayla yapabiliriz bunu. Birikmiş çok proje var. Hepsi de yaşamın içinden.

Önce hangisi gelecek?
Erendüz Atasü'nün "Kadınlar da vardır" diye bir hikayesi var. Geleneksel, kaderine razı olan bir kadınla, güçlü bir doktorun dayanışması. Ben oynamayacağım, bunu yönetmek istiyorum. Senaryosunda da yardımcı olacağım dedi. 10 senedir bunun üzerine düşünüyorum. Bir ara seyirci çok azdı cesaret edemedik. Hem seyirciyi yakalasın hem de sanatsal bir içeriği olsun istiyorum filmin. Bir de tam açıklamayayım. Aktüel'de yayınlanan bir röportaj ilgimi çekti. Eskişehir'de yaşanmış bir olay. Tamamen kadınlar üzerine bir hikaye.

Kadından bu kadar bahsetmişken ben çekeceğiniz filmlerden bahsetmek istiyorum, basında da yer aldı 3 film olduğu söylendi doğru mudur?
Evet doğru. Bu kadar sinemadan ayrı kalmak istemiyorum, seyircime karşı müthiş bir sorumluluğum var. Benim artık kötü film yapma şansım yok seyircinin benden beklentisi çok.  Kadınlarla ilgili 3 film çekeceğim ve Eskişehir'de çekilecek olan filmin yönetmen koltuğunda oturacağım.

Uzun zamandır beklenen kitap hazır mı?
Evet. Ben hep anılarını yazanlara karşıyım insanın kendi mahremiyetinin kalması gerekiyor. Ben buna pek taraftar değilim. Bu benim kitabımda ne kadar böyle düşünsem de sinemayı anlatıyorum kendi bakışımla kendi bilgilerimle. Ama benim yaşadıklarımdan yola çıkarak.  Gençler bu kitaptan ders alıp ne kadar özgür film yaptıklarını görecekler. Ben yeni Türk sinemasından çok umutluyum. Yılarca benim filmlerime sahip çıkan , hala izleyen o izleyicimlerimle bu kitapla buluşucaz. Eylül başında çıkacak. Adını henüz bilemiyoruz biz de ne koyalım ama mutlaka kitapta Türkan Şoray olacak.






ÇOK OKUNANLAR