MEDYA KÖŞESİ

Kıvanç'tan Yeni Şafak'a kemençe dersi

Taraf yazarı Ümit Kıvanç, Yeni Şafak'ta okuduğu bir haberden yola çıkarak çok ciddi bir analiz yapıyor. İşte Kıvanç'ın yazısı...

Kıvanç'tan Yeni Şafak'a kemençe dersi

Taraf gazetesi yazarı Ümit Kıvanç bugün köşesinde Yeni Şafak'ta okuduğu bir haberden, çok ilginç bir analiz yapıyor.

İki gün önce Yeni Şafak'ın internet sitesinde şu haber başlığını gördüm: "Yunanistan yine kemence ile yarışacak." Balyoz'du bilmemneydi, mühim haberlerin peşindeyken gözüme ilişiveren bu beş kelimenin ardında bir musibetin yattığını ossaat hissettim. Niye, doğaüstü yeteneklerim mi var? Yoo, Türkiye'de doğup büyüdüm.

Habere bakın:

"...Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ın seçtiği şarkı, Karadenizlilerin tepkisine neden oldu. 2-3 yıl öncesinde seçtikleri şarkıda kemence kullanan Yunanistan, yine kemençeyi kullanmaktan çekinmedi. Bu duruma büyük tepki gösteren Karadeniz halkı, kendi kültürümüzü koruma görevini yerine getiremediğimizi ve bu yüzden bu durumları yaşadığımızı belirterek Türkiye'nin suçlu olduğunu iddia etti."

Nasıl? Tam bir gazetecilik başarısı değil mi? "Karadeniz halkı" kim, "büyük tepki"yi nerede nasıl göstermiş? Türkiye'nin "suçlu olduğunu" kim nasıl nerede iddia etmiş? Bunlara takılmayacak kadar biliyoruz değil mi, böyle haberlerin kim tarafından nerede nasıl yapıldığını? Takılmaya takılmaya bu hale geldik işte.

"Kendi kültürümüz"ü koruyamıyormuşuz, bu yüzden Yunanistan kemence ile yarışmalara katılıyormuş. Yok, bu kadar değil, "yine" kemençeyi "kullanmaktan çekinmiyor"muş.

(...) Şimdi burada kemençenin kimin kültürüne ait olduğu tartışmasına giremeyeceğim. Merak edenin hakikate ulaşması beş dakika sürmez. "Karadeniz halkı" gibi bir kavram azıcık kurcalanırsa olabileceklerin sorumluluğunu almaya da niyetim yok. Oturdukları yerde, haber de değil, propaganda bülteni malzemesi uydurmuşlar, bunu da geçiyorum; Basın Ahlâk Yasası sınırları içerisine sığabilecek halde değilim.

Tek soru soracağım: Bunu niye yapıyorlar? Özel olarak, Yeni Şafak gazetesinin bu tür bir faaliyetten nasıl bir çıkarı olabilir? Hangi amaç gazeteciyim diye ortalıkta dolaşan birilerine böyle bir saçmalık yaptırabilir?

Bulabildiğim tek cevap, "kendilerini tutamıyorlar" oluyor, bu da beni tatmin etmiyor, onun da niyesini sormak gerekecek.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar