MEDYA KÖŞESİ

Kıt akıllılar, bunların akılları kabız olmuş

Habertürk'te konuşan Sırrı Süreyya Önder, meclis boykotunu eleştiren çevrelere seslendi: Siyaseti bilmiyorsunuz, gidin öğrenin...

Kıt akıllılar, bunların akılları kabız olmuş
GAZETECİLER.COM
YSK'nın Hatip Dicle vetosu ve tutuklu milletvekilleri krizi tam hız sürerken BDP destekli bağımsız vekillerden Sırrı Süreyya Önder, Habertürk'te konuştu. Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Önder "'meclise dönün' önerileri için siyaset yapmayı bilmiyorlar, anlamaya çalışsınlar" dedi.

AKP'ye sert eleştiriler getiren Sırrı Süreyya, 'bu ülkede zulmün sürekli kadroları vardır. Ve bu kadroların önemli bir kısmı şu anda AK Parti'nin kilit noktalarında' dedi. Bekir Bozdağ'ın açıklamalarına tepki gösteren Sırrı Süreyya "İnsan 5 dakika tefekkür etse bunu söyler mi?" diye sordu.

BİZİ AHMAK MI SANIYORLAR?

Ece Üner: Bekir Bozdağ'ın açıklamaları gerginlik yarattı, bağımsızlar tarafından hayli yadırgandı. AK Parti'nin ne yapacağına dair de ip ucu verdi...

Sırrı Süreyya: Bekir Bozdağ'ın sözleri bağımsızlar tarafından yadırgandı da bağımlılar tarafından alkışlandı mı? İnsan 5 dakika tefekkür etse bunu söyler mi? Bu halkı bu kadar ahmak mı sanıyorlar? İnsan hakları evrensel bildirgesine aykırı, hukukun genel ilkelerine aykırı, Allah'ın kitabında yok böyle bir şey, Resulullah bununla amel etmemiş, farz değil, sünnet değil, evrensel değil... Ee ne bu? Bunu hangi yüzle hangi ğişkinlikle oturup gevrek gevrek savunabilirsiniz? Böyle bir şey olabilir mi... Senin YSK diyerek işi ihale ettiğin kurum bunu 3 gün önceden biliyorlar, neden söylemiyor?

Ece Üner: Tuzak mı var yani?

Sırrı Süreyya: Tuzak değil. "Hele bir kıtır atalım bakalım tepkileri ne oalcak?" YSK ilk yaptığında halk o provakasyonu başlarına geçirdi. Geri adım attılar. Yaptıkları şey tırnak içinde yasaldı, geri adım atmaları gayrı yasal oldu. Daha biz senin neyinize güveneceğiz? Hangi yasa hangi kanun? Niye bizim zekamızı, bu halkın zekasını aşağılıyorsunuz? Biz sizden daha iyi biliriz tavrı sadece bir kibirden ibarettir.

"MECLİSE GİDİN" DİYENLER SİYASETİ BİLMİYORLAR

Ece Üner: Hatip Dicle için verilen 78 bin oy var ve bu çok önemli. Ama milyonlarca verilmiş başka oy da var. Meclis boykotuna gelen eleştiriler var. "Yasama yargıyı protesto etmez, yasa değiştirir" diyenler de var.

Sırrı Süreyya: Ben bu arkadaşlara da 5 dakika teffekür tavsiye ediyorum. Biz sadece yoldaşlarımız kurtarma derdinde değiliz ki. Biz kendimizde güvence de değiliz zaten. Bu terörle mücadele kanunundaki 'propaganda' denilen o ucube yasa yarın hangimizin boynumuza dolanacak belli değil. Biz aslında tam da orada bu yasaları güven içinde yapabilmenin adımlarını atıyoruz. Bunlar aslında kıt akıllılar. Çünkü siyaset nasıl yapılır bilmiyorlar, akılları kabız olmuş. Siyaset dediğiniz şey siz epeydir yapmamışsınız, demokrasi dediğiniz şey bütün bunların her alanda demokratik yöntemlerle bir eyleyiş içinde olmasıdır. Sen bu kadarına fehmedemiyorsan ben sana yeniden demokrasi dersi mi vereceğim? Haddim değil hakkım değil. Git oku öğren, dünyadaki deneyimlere bak. Meclisi bu kadar kadir-i mutlak bir şey haline getirmenin bir anlamı da yoktur, karşılığı da yoktur. Biz orada rahat ve güvende olabilirsek siyaset yapabiliriz.

BİZ DEVRİMCİYİZ YOLDAŞLARIMIZI HARCAMAYIZ

Bizim yapmaya çalıştığımız sadece yoldaşlarımızı yanımıza alma hedefi değil. Kaldi ki bu da çok önemlidir. AK Parti geleneği yoldaşlarını harcamayı bir beis saymayabilir, saymadığını da görüyoruz. Biz devrimciyiz, birbirimize söz verdik. Yan yana durduk, bu halkın karşısına birlikte çıktık. Bu ruhsatı da kollektif olarak aldık. Öyle alın beşimiz verin üçümüzü olmaz... Böyle bir şey bizde olmaz. Diğer partilerde de olmamalı, birisi generalini bırakıyor içerde. Öteki... Sormazlar mı adama; 'kardeşim madem sen bu adamı içerde bırakacaktın neden aday gösterdin?' Ne cevap vereceksiniz? Sırf bizim blokla benzeşmemek için kırk tane takla atıyorlar. Aç kardeşim 'sen benim adamamı bırakmazsan ben de meclise gelmem' de bakalım. O zaman bu meclisin meşruiyeti, çalışabilirliği ne olacak? 'Sorunun oluşmasında payım yok çözüme ortak olurum' diyenlerin önüne bir alan aç bakalım ne olacak?

CHP GERİ ADIM ATARSA HIZLA ÇÖZÜLÜR!

Ece Üner: CHP'de yemin etmemeyi değerlendiriyor...

Sırrı Süreyya: Değerlendiriyor inşallah... Alanlardan söyleyeyim, bütün CHP kitlesi hasetle gıptayla bakıyorlar bizim dayanışma duygumuza. Bundan geri adım atarlarsa bu ne kaset komplosuna benzer ne de başka bir şeye. Hızla çözülürler, bunu da buradan CHP'lilere bir dost tavsiyesi olarak söyleyeyim...

ÇOK OKUNANLAR