RÖPORTAJ

Karayılan PKK'nın takvimini Ruşen Çakır'a anlattı...

Kandil'deki basın toplantısı sonrasında gazetecilerle konuşan Murat Karayılan, süreci Ruşen Çakır'a değerlendirdi.

Karayılan PKK'nın takvimini Ruşen Çakır'a anlattı...

Karayılan, çözüm sürecinde Avrupa ülkelerinin tutumundan kuşku duyduklarını belirtti. Karayılan Türkiye’nin demokratikleşmesi, bir model haline getirilmesi, ezilen kesimlerle ortaklaşmayı hedeflediklerini iddia etti.

GAZETECİLER.COM

PKK'lıların Türkiye'den çekileceğini açıkladığı basın toplantısının ardından akşam bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Ruşen Çakır, Karayılan ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını Vatan gazetesindeki taşıdı. İşte o açıklamadan bazı bölümler:

ÖCALAN DAHA ERKEN ÇEKİLME İSTİYOR

Bilmiyorum nasıl anlaşıldı ama çekilme konusunda hiçbir şart koşmuş değiliz. Biz şartsız olarak geri çekileceğiz ama sağlıklı yürümesi için askerin operasyon düzenlememesi gibi şeyler bunlar gerekli. İşlerin sorunsuz gitmesi halinde, mevcut bilgilerimize göre çekilme ancak sonbaharda biter. Ancak şunu da açıklıkla söyleyeyim: Önderlik daha erken istiyor. Sonbahardan önce bitirmek zordur. Konunun teknik yönlerini inceleyen yöneticilerimiz var. Mümkün mü diye araştırıyoruz. Daha tartışacağız.

SUİKAST İHTİMALİ

2006’dan bu yana telefon kullanmıyorum. Net bilgi aldık. Telefonla suikast imkanı var. Daha önce 3 tane telefon vardı. Avrupa ile, Rusya ile, Rojava (Suriye) ile... Şimdi birdenbire telefonu bırakınca zor oldu. Bu mekanizmayı kurye ile yönetiyorum. Bir telsiz sistemimiz var. Kısa dalga yayıyor. O telsizle ilişki kurmak mümkün. Bütün ülkede. Gerekli olduğunda önceden haber veriyorum. Herkesle konuşuyoruz.

SİYASİ HEDEF

Biz siyasi mücadele olarak Türkiye’nin demokratikleşmesi, bir model haline getirilmesi, ezilen kesimlerle ortaklaşmayı hedefliyoruz. Somut adımlar olarak siyasi partiler yasası, seçim yasasını örnek verebiliriz. Bunların hepsi yapılabilir. Terörle mücadele yasası vardır. KCK davasındakiler serbest olmadan olmaz zaten.

TÜRK MİLLETİ KAVRAMI

Genel olarak Türk milletine karşı bir alerjimiz yok. Eğer bu anayasada milletler yazılacaksa hepsi yazılsın. “Türkiye’de yaşayan Türk, Kürt halkı ve diğer etnik ve dinsel topluluklar hepsi kardeştir. Bunların hepsi Türkiye ulusunu meydana getirir” şeklinde. İspanya’da nasıl? İspanya ulusu diyor, altına bu ulusun kimlerden meydana geldiğini yazıyor. Biz Türkiye üst kimliğini kabul ediyoruz.

AB'YE TEPKİ

Süreci sabote etmek isteyenler vardır. Şimdi isim söylemeyeyim. Sadece bir ülke değil. Mesela AB’nin tutumundan kuşkuluyum. Örneğin Paris olayı. ‘AB sabote edebilir’ demek istemiyorum tam olarak. Ama Avrupa’nın baştan beri taktiği Kürt sorununu bir kart olarak kullanmak olmuş. Dikkat edin, 4 parçaya bölmüş. Hangi devlete bir şey yapsan öbürleri karşı çıkıyor. Yani kurt kapanı gibi bir şey. Bu bir politika ve bu politikanın kaynağı Avrupa. Avrupa hakikaten bu politikasından vazgeçecek mi? Bu sorunun çözümünü isteyecek mi? Türkiye’de bu sorunu çözülürse Kürt kartı diye bir şey kalmaz.

DEVLET KARARI

Onu fark ettiler. Hem dış destek sağlayabilirdik, almadık. O kapı bize hep açıktır. Çünkü bölge güçlerinin hepsi Türkiye’ye karşıdır. Türkiye bunu fark etti. Bizim yeni adaptasyonu sağlamamız bir de konjonktürel durumun elverişli olmasını fark etti. AKP’nin seçim gibi hesapları da olabilir ama devlet kararı gibi geliyor bana, sadece AKP’nin değil.

ÇOK OKUNANLAR