MEDYA KÖŞESİ

Kanalların reklam savaşında yeni gelişmeler var

Yavuz Semerci Gazeteport.com'da kaleme aldığı analizde TV kanalları arasında yaşanan reklam savaşlarındaki son durumu konu almış.

Kanalların reklam savaşında yeni gelişmeler var

Habertürk Yazarı Yavuz Semerci aynı zamanda sahibi olduğu Gazeteport.com'da kaleme aldığı analizde TV kanalları arasında yaşanan reklam savaşlarındaki son durumu konu almış.

Kanalların reklam savaşında yeni gelişmeler var

Televizyon kuruluşlarının reklam gelirlerini nasıl takip edeceğiz? Hiç şüphesiz en iyi kaynak (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) RTÜK’tür… Bir kaç yıldır yakından takip ediyorum. Elime ulaşan son verilerden (Eylül-Ekim-Kasım 2009 reklam gelirleri üzerinden) güncel analizler aktarmak istiyorum. İlginç sonuçlar var.   (Aşağıdaki rakamlar televizyonların RTÜK paylarına göre hesaplanmıştır. Televizyonlar RTÜK’e pay vermedikleri reklam gelirleri de olmaktadır. Sponsorluk gibi.) 
1) Reytingler değişebilir ama gelirler bazında şampiyon belli. Türkiye’de 4 büyük kanal var: Sırasıyla, Kanal D, Show TV, atv ve Star… Bu kanallara Fox TV, beşinci olarak eklendi ve rakipleri ile arasını kapattı.
2)  Fox TV, (2008 yılı eylül ekim kasım aylarında) toplam 22 milyon TL reklam gelirini, 2009 yılının aynı döneminde 29 milyon TL’ye çıkardı.  
3) Kanal D reklam gelirlerinde bir yavaşlama olmakla birlikte söz konusu dönemde 97 milyon TL reklam geliri ile açık ara birinciliğini korudu.  
4)Çalık Grubu,  atv’deki acemilik dönemini bitirdi. Bu kanalın reklam gelirleri yılların ikincisi Show TV’yi 2009 yılının son aylarında geçti.  
5) Doğan’ın şu günlerde satılmak üzere masaya koyduğu Star ise göz kamaştıran bir reklam artışı yaşandı. 2008’e göre reklam gelirlerinde neredeyse yüzde 30 artış var. Ve gelirler acısından Türkiye’nin dördüncü olmasına rağmen Show ve atv’ye iyice yaklaşmış durumda.
6) Bu beş kanal toplam reklam pastasının yüzde 75’ini alıyor. Beş kanal 2008 yılı Eylül-Ekim-Kasım ayında toplam 269 milyon TL reklam geliri elde etmiş ve toplam reklam pastasındaki payı yüzde 73.5 olmuştu. 2009 yılı aynı döneminde ise bu kanallar reklam gelirlerini 283 milyon TL’ye çıkardı ve pastadaki payı yüzde 75 oldu.
7) Bu kanalları aylık reklam gelirleri (ortalama) 5.5 milyon TL olan NTV ile 4.5 milyon TL olan Lig TV takip ediyor. Birinci lig karşılaşmalarının naklen yayın hakları için kulüplere yıllık 321 milyon dolar ödeyecek Lig TV’nin yıllık reklam gelirinin 50 ile 60 milyon TL arasında gerçekleşeceği varsayılabilir.
8)  Televizyon kuruluşlarının reklam savaşında sıfırdan gelen ilginç ve tanıdık bir kanal var: Habertürk televizyonu…  Reklam gelirini bir yıl içinde, aylık bir kaç yüz bin liradan , aylık ortalama 2.1 milyon TL’ye yükseltti. Ve bu trend sürüyor. 
9) Muhafazakar kesimlerin takip ettiği belirtilen Samanyolu (STV) ve Kanal 7’nin ise aylık 2.5 milyon TL civarındaki reklam gelirlerini almaya devam ettikleri ancak STV’nin gelir kaybı içinde olduğu gözleniyor.
10) İlginç bir kümelenme yaşanıyor televizyonlarda. İlk beş kanal pazarın yüzde 75’ini kontrol ederken, haber kanalları;  NTV, CNBC-E, CNN TÜRK ve Habertürk, toplam televizyon reklam harcamalarının yüzde 12’sini elde ediyor. Kanal 24 ve diğer haber kanallarının aylık gelirleri ise aylık 1 milyon TL civarına çakılıp kalmış durumda.
Yani Türk halkı yıllardır seyrettiği kanalları seyretmeye devam ediyor. Bunların yanına iki yeni kanal ekledi: Fox TV ve Habertürk…

TABLO:

Kanalların RTÜK’e bildirdikleri reklam gelirleri (bin TL)

(Eylül-Ekim-Kasım 2009)

Kanal D                     97.347
atv                              56.858
Show TV                   52.581
Star                             47.625
Fox                             29.345
NTV                            16.227
Lig TV                        13.650
STV                                7.647
Kanal7                         7.280
Habertürk                   6.153

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar