MEDYA KÖŞESİ

Kamusal meydan hareketinin anatomisi

T24 sitesi için yazan Göle yeni bir vatandaşlığın provasının yapıldığını söylediği yazısında Türkiye siyaseti ve eylemlerin getirdiği açılımı yazdı.

Kamusal meydan hareketinin anatomisi
GAZETECİLER.COM - Prof. Dr. Nilüfer Göle, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve dalga dalga tüm Türkiye'ye yayınlan eylemlerin öncesi/sonrasını gözlem ve analizleriyle yorumladı.

T24 sitesi için yazan Göle yeni bir vatandaşlığın provasının yapıldığını söylediği yazısında Türkiye siyaseti ve eylemlerin getirdiği açılımı yazdı.

HAREKETİN ÖZGÜNLÜĞÜ NEREDE YATIYOR?

Gezi meydan hareketinin özgünlüğü nerede yatıyor?
Hareketin kendisi gibi, anatomisine de ağaç dibinden başlamak gerekiyor. Ağacı bahane gören zihniyet, hareketin manasını, masumiyetini ve kök gücünü ıskalıyor. Ağaçların yerlerinden sökülüp yerine AVM dikme projesi karşısında, gençler parkı işgal ederek yeni bir kentsel farkındalığı gündeme taşıdılar.

MİZAH SÜZGEÇİNDEN GEÇİRDİLER YENİDEN TÜRETTİLER

Zengin bir eylem repertuarı karşısındayız. Hareketin bir sözlüğü oluştu. Ayyaş ve çapulcu kelimeleri mizah süzgecinden geçirildi, evrildi çevrildi, kelimelere yeni manalar yüklendi. Tüm başkaldıranlar kendilerini ayyaş özellikle de çapulcu olarak takdim ederek, rencide eden, yaralayan sözleri tersyüz ettiler; bu da hareketin ortak kimliğini oluşturdu.

BASIN ARADAN ÇEKİLDİ KIZGINLIK ERDOĞAN'A YÖNELDİ

Erdoğan'ın kişiselleşen iktidarı, kendi zevkini, ufkunu dayatma alışkanlığı, insanların kendi hayatları, çevreleri, kentleri konusunda iktidarsızlaşmasına sebep oldu. Tüm ara mekanizmaların; basın, siyaset ve sivil toplumun aradan çekilmesi bugün tüm kızgınlığın Erdopan'ın şahsında ifade bulmasının nedenidir. Erdoğan meydandakilerin tek muhatabı olarak yalnızlaştı.

HAREKETİ SİYASAL MERCEKTEN OKUYAMAYIZ

Bu hareketi siyasal mercekten okumak yanlış. Meydan hareketi siyasal partilerden bağımsız, otonom olduğu ölçüde, ağaçların gölgesinde masumiyetini koruduğu sürece, demokrasinin toplumsal muhayyelesini, dokusunu yenileyebilir. Tersine kendini siyasal hareket yerine koyduğu takdirde demokrasiden uzaklaşacaktır.

 

Göle'nin çarpıcı analizlerinin tamamını okuyabilrisiniz.