MEDYA KÖŞESİ

Kaddafi'den para alan yazar öldürülünce ne yazdı?

Orhan Pamuk, Beşar Esad'a mektup yazmış: "Eğer çekilmezsen sonun Kaddafi gibi olacak" demiş. Siz buna aydın sorumluluğu diyebilirsiniz. Ben de demek isterdim...

Kaddafi'den para alan yazar öldürülünce ne yazdı?
GAZETECİLER.COM (ÖZEL) -  Nobel Edebiyat ödüllü Orhan Pamuk, İsrailli yazar David Grossman, Barış Ödüllü İtalyan yazar Claudio Magris ve Alman kökenli Fransız siyaset ve toplum bilimcisi Alfred Grosser, Cezayirli yazar Bualem Sansal ve Alman yazar Martin Walser Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bir açık mektup kaleme aldı.

Fransız Liberation gazetesinde yayımlanan mektupta, Esad'a "halkını kurtarması için istifa etmesi çağrısında bulunulurken", aksi takdirde Esad'ın sonun Saddam ve Kaddafi gibi olacağı "uyarısında" bulunuldu.

POLİTİKALAR "ARAÇ" OLARAK KULLANMAK İSTERSE

İletişim bilimci Nuran Yıldız, internet sitesinde kaleme aldığı yazısında Orhan Pamuk'un imzasını taşıyan bu mektubun ardından çarpıcı bir analiz kaleme aldı.

Siyasetçiler ile entelektüeller arasındaki ilişkileri değerlendiren Yıldız, "politikalarcılar entelektüelleri "araç" olarak kullanmak isterse ya gerçek bir entelektüel olarak yetişmiş ancak zaaflarından kurtulamamış birilerini bulup onların zaaflarını kullanarak kendi fikirlerinin sözcülüğünü yapmalarını sağlarlar; ya da umut veren, asgari becerileri olan birilerini keşfedip onları kendi düşüncelerinin sözcüsü olmaları karşılığında şöhret ve paraya boğarlar." yorumunu yaptı ve şöyle devam etti: 

OKUNMADIĞI HALDE ÇOK SATAN KİTAPLAR

Orhan Pamuk için bu yollardan biri işlemiş midir? Bilemem. Ne var ki ismi ne zaman gündeme gelse kafama sorular dolar.

Okunmadığı halde çok satan olması?

Bir kitabını bile okumayı tamamlayamamış insanların Orhan Pamuk hayranı kesilmesi?

Kitaplarının statü sembolü olarak şezlonglarda görünmesi? (Alt kültürün Orhan babayla, üst kültürün Orhan Pamuk'la sembolize edilmesi.)

Yaşar Kemal gibi olağanüstü bir yazar dururken, Orhan Pamuk'un Nobel alması?

Masumiyet Müzesi açıp, "masumiyet" sözcüğünün ticarileşmesine neden olması?

Onca parlak bilim adamı dururken, dünyanın sayılı üniversitelerinde el üstünde tutulması? Vs. Vs.

O Orhan Pamuk, şimdi de Beşar Esad'a mektup yazmış: "Eğer çekilmezsen sonun Kaddafi gibi, Saddam gibi olacak" demiş.

Siz buna aydın sorumluluğu diyebilirsiniz. Ben de demek isterdim, eğer şu bilgilere sahip olmasaydım;

KADDAFİ'DEN PARA ALAN YAZAR ÖLDÜRÜLÜNCE NE YAZDI?

Şubat 2011'de, motherjones.com'da bir haber yer aldı. Demokrasi üzerine yazan saygın (!) düşünürlerden olan Benjamin Barber, Kaddafi'yi "Devrim Libya'sının halk tarafından sevilen, popüler, entelektüel ve bilge bir halk adamı" olarak tanıtılması için ücret karşılığı yazılar yazıyordu.

Kaddafi'nin iniş sürecinde tam tersi yazılar yazan "Güçlü Demokrasi"nin yazarı Barber, bu haberi doğruladı.

Saygı gören akademisyenlerden Joseph S. Nye da Barber'la aynı durumdaydı. Kaddafi'nin olumlu imajının yayılmasında, London School of Economics'e yapılan 1,5 milyon poundluk bağış aracılığıyla Anthony Giddens'ın bulunduğu da yazıldı. Haberler taraflarca yalanlanmadı. (Ayrıntı için ATAUM Bülteni'nin Mart 2011 sayısına bakılabilir.)

PAMUK İLE İLGİSİ YOK AMA...

Konunun Pamuk'la hiç ilgisi yok. Ve Fakat. Ne zaman bir entelektüel uluslararası sorunlarda elçilik yapsa içimi bir şüphe kaplar, ya o, kağıttan bir entelektüelse diye. Yorum sizin.

 

Nuran Yıldız'ın sitesindeki diğer yazılarını okuyabilirsiniz.