MEDYA KÖŞESİ

İtalyan Dışişlerinden Çandar'a zor soru

İtalyan Dışişleri yetkilisi gelecekte Türkiye ve Kürtler, bir başka deyişle ‘Türkiye ve Kürdistan’ için aynı durumun söz konusu olup olamayacağını sordu.

İtalyan Dışişlerinden Çandar'a zor soru
GAZETECİLER.COM - Radikal gazetesi yazarı Cengiz Çandar Roma'dan yazdığı yazısını bir yandan şehrin turistlik değerini anlatan  bilgiler ile süslerken, diğer yandan da İtalyan Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinin kendisine Türkiye ve Kürdistan ile ilgili sorduğu birbirinden ilginç soruları okurları ile paylaştı.

İtalya’nın bir numaralı düşünce kuruluşu olarak kabul edilen Instituto Affari Internazionali yani Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde ‘Süreç’ ve ‘iç ve bölgesel dinamikleri’ konusunda bir konferans vermek için gittiği Roma'da konferans öncesi Dışişleri Bakanlığının talebi ile "en üst düzey"den gelen sorularla muhattap olan Çandar, İtalyan Dışişleri Bakanı'ndan gelen soruları bakın nasıl anlattı:

EN ÜST DÜZEYDEN GELEN TEKLİF

IAI’deki konferanstan önce de İtalya Dışişleri Bakanlığı’nda en üst düzeyde benimle ‘Süreç’i konuşmak isteyenlerle beraber oldum.


Önce Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşme idi. Görüşmeyi IAI’deki konferanstan haberi olan İtalyan yetkililer kendileri istemişti.

IAI, yakın geçmişte kurulan yeni İtalyan hükümetine, başta Dışişleri Bakanı Emma Bonino olmak üzere, mütevelli heyeti üyelerinden üç bakan çıkartmış bir kuruluş. Emma Bonino ve arkadaşları, Türkiye ve bu arada Kürtlere sempatileri ve Kürt sorununa ilgileriyle tanınıyorlar. Bu bakımdan ‘Süreç’e büyük ilgi duyuyorlar.

İLGİ ŞAŞIRTICI BOYUTTAYDI

Konuya merak ve ilgi şaşırtıcı boyutlardaydı. IAI’nın salonuna girdiğimde tıklım tıklım ve İtalyan dış politika elitinden oluşan dinleyici kitlesini gördüğümde çok şaşırdım. Soru-cevap bölümünde gelen sorular, benzer ya da aynı konulu toplantılarda Türkiye’de pek rastlamadığımız ölçüde içerikli ve düzeyliydi.

Türkiye ve ‘Süreç’e ilişkin merakın, büyük ölçüde, Ortadoğu manzarasının Suriye’de iç karartıcı hal almasıyla birlikte, buna kontrast teşkil edecek tarzda, Türkiye’de başlayan ‘Süreç’in iç açıcı ‘umutlar’ beslemesinden ötürü olduğunu hissettim. Nitekim, kadim dostum Marco Ansaldo, IAI salonunda bu kadar kalabalık bir toplantı hatırlamadığını, birkaç ay önce Türkiye konulu da olsa bir toplantının cazip olmayacağını, ilginin Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili olduğunu söyledi.

FÜTÜRİSTİK SORULAR VİZYONU AÇAR

Tıpkı Türkiye’deki gibi, zihinlerde birçok ve ‘meşru’ soru işaretinin yerleştiğini de müşahade ettim. Bunların tümüne yakını ‘Süreç’in selameti düşünülerek, ‘barışçıl çözüm’ü gerçekten güvence altına almak amacına yönelikti.
 
Birçok soru ‘fütüristik’ nitelikteydi ki, bu tür sorulara muhatap olmak, insanın düşünce kıvrımlarını genişletir, vizyonunu açar.

Örneğin, İtalya’nın eski Bağdat Büyükelçisi, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda Germenlerin ve Macarların ‘iki kurucu unsur’ olması analojisinden hareketle, gelecekte Türkiye ve Kürtler, bir başka deyişle ‘Türkiye ve Kürdistan’ için aynı durumun söz konusu olup olamayacağını sordu.

Çandar'ın bu ve diğer sorulara yanıtını bugünkü köşesinden okuyabilirsiniz.