MEDYA KÖŞESİ

İsmet Berkan'ın hıyarlığından cacık olur mu?

BirGün gazetesi yazarı Ümit Alan, İsmet Berkan'ın Kabataş olayları ile ilgili "benim hıyarlığım" sözlerini yorumladı ve şöyle yazdı...

İsmet Berkan'ın hıyarlığından cacık olur mu?
GAZETECİLER.COM -

"Kabataş Olayı"nı hatırlamayan herhalde yoktur. İddiaya göre "Gezi eylemcileri Kabataş'ta türbanlı bir kadını ve pusetteki bebeğini taciz etmişti." 
Tacize uğradığını iddia eden ve AK Partili bir belediye başkanının gelini olan kadınla görüşen ve onun ağzından ilginç bir hikâye aktaran Elif Çakır, Balçiçek İlter gibi gazeteciler oldu.

Radikal'in eski genel yayın yönetmeni, Hürriyet yazarı İsmet Berkan'ın durumu ise farklıydı. Berkan, olayın hemen ardından attığı tweetler ve üzerine gelen sorular üzerine "görüntüler olduğunu, bu görüntüleri izlediğini, manzaranın dayanılır gibi olmadığı" yazdı. Berkan'ın bu tweetleri de Kabataş olayının gerçek olduğunu anlatmak için o dönem sık sık kullanıldı.

17 Aralık sürecinde söz konusu olayla ilgili hakikaten görüntüler çıktı. Görüntülerde iddia edilen dakikalarda hiç de anlatıldığı gibi şeyler görülmüyordu.

Bunun üzerine röportaj yapanlardan Balçiçek İlter, "biz beyanı esas aldık" şeklinde açıklamalar yaptılar.

İsmet Berkan dün T24 sitesinden Hazal Özvarış'a verdiği röportajda "Kabataş Twitleri benim hıyarlığım, hataydı" dedi. Üstelik "bu önemsediğim bir konu değil" gibi açıklamalarla geçiştirdi.

Peki bu açıklamalar bir özeleştiri sayılır mı? BirGün gazetesi için medya eleştirileri kaleme alan Ümit Alan, "bu hıyardan bir cacık olur mu?" sorusunu sorduğu köşesinde "Bence olmaz" diyor ve şöyle devam ediyor:

1-İSMET BERKAN KİM OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL

Berkan bir dönem Radikal gazetesini yöneten, Hürriyet gibi Türkiye ana akım medyasının en önemli kurumlarından birinde çalıştığının farkında değil. Twitter'da herhangi biri olduğunu sanıyor. Oysa kendisi de pekâlâ biliyor ki, bu dönem o tweetler "bak senin adamın gol diyor" heyecanıyla kullanıldı. O twiti sözgelimi bir Rasim Ozan Kütahyalı'nın atmasıyla Berkan'ın atması arasında fark vardı ya da biz öyle sanıyorduk, ama yokmuş.

2-YA O TWİTLER ÜZERİNE GEZİ'CİLERE LİNÇ OLSAYDI

Kabataş iddiası sonrası, kimilerinin çok istediği gibi, ya Gezi direnişçilerine saldırı, linç gibi olaylar olsaydı. "Benim türbanlı bacımı taciz ettiler" diye tahrik olan gençleri hoş gören çıkar mıydı? Elbette çıkardı. Meydanlarda bu iddiaları fütursuzca kullananların isteği zaten birilerini sokağa dökmekti. Berkan'ın bunu görecek sağduyusu yok mu? Eğer yanlışlıkla tweet atıldıysa, "10 dakika sonra, başka görüntüymüş karıştırmışım" gibi bir düzeltme atılamaz mıydı? Herkesin başına gelebilir denilip geçilebilirdi belki o zaman.

3-İKİ TANE TWİT ATTIM GEVŞEKLİĞİ

Röportajda Berkan'ın özrünü kabahatinden büyük çıkaran ifadeler de var "iki tweet attım sonuçta" diyor örneğin, yetmiyor "bu önemsediğim bir konu değil, önemsesem yazı yazardım" bu konuyla ilgili diyor ve geçiyor. İşte asıl film burada kopuyor. Attığı tek bir tweet manipüle edilerek kara propaganda malzemesi yapılan ve hayatı zindan edilen Memet Ali Alabora'yı görüyor mu acaba? Kabataş olayının da içinde olduğu kara propaganda kampanyasının bir ayağı da oydu çünkü. Berkan, önemsemediği o iki tweetle, çeşitli fazlardan oluşan kara propaganda kampanyasının bir ayağı konumunda şu anda. Ne kadar hata ettim dese de öyle. Ne kadar önemsemiyorum diye geçiştirse de öyle. Berkan'ın üzerindeki ağır sorumluluk "iki twit attım ya, önemsemiyorum, önemsesem yazı yazardım" diyerek daha da arttı. Bu "hıyarlık ettim" diye içinden çıkılacak bir şey değil. İsmet Berkan'ın kendini hiç önemsemiyor oluşu da bir veri değil. Berkan'ın "konjonktür gereği muhalifmiş gibi görünen" bir gazetede yazması da kendisini aklamaz. Dolasıyla bu "hıyarım" açıklamasından bir cacık olmaz.

ÇOK OKUNANLAR