MEDYA KÖŞESİ

İsmet Berkan'dan Ertuğrul Özkök'e itiraz var

Darbecilerin yargılanmasını önleyen maddenin kaldırırlmasının ilk defa somut olarak gündeme gelmesi köşe yazarlarını da karşı karşıya getirdi.

İsmet Berkan'dan Ertuğrul Özkök'e itiraz var

12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını engelleyen Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasının ilk defa somut olarak gündeme gelmesi köşe yazarlarını karşı karşıya getirdi. Ertuğrul Özkök 12 Eylül'ün yargılanmasına açıkça karşı çıkarken İsmet Berkan savunuyor.

(...) Özkök’ün fikirlerine olan itirazlarımı yazmak ve girişimi desteklemek istiyorum.

***
Bir şey doğru. 11 Eylül günü akan kan 12 Eylül sayesinde kesildi.
Yaşım yetmediği için arkadaşlarım öldürülmedi, onların cenazelerine katılmak zorunda kalmadım ama o korkuyu İstanbul’da çok yakından yaşadım.
Teröre kurban giden arkadaş cenazesine katılmadım ama 12 Eylül’e iki tanıdığımı kurban verdim. İşkence ve ona bağlı sebeplerle acılar içinde kıvranarak öldüler. Onları hiç unutmadım.

Özkök’ün işkenceleri savunduğunu düşünmüyorum elbette, eminim onun da çok sayıda yakını işkence tezgâhlarından geçti, kendisi bizzat 12 Eylül rejiminin basın üzerinde uyguladığı dehşetengiz sansürü yaşadı, çalıştığı dergi kapatıldı.

Özkök, elbette işkenceyi ve işkenceciyi savunmuyor ama 12 Eylül yönetiminin hâlâ sahip olduğu ayrıcalıkları savunuyor. Eğer 12 Eylül, Özkök’ün de dediği gibi iyi bir şey yapmışsa, bir Anayasa maddesiyle korunmasına, dönemin yöneticilerinin Anayasa maddesiyle sağlanan bir yargı dokunulmazlığından yararlanmasına da gerek olmamalı. Eğer haklılarsa, yaptıkları her şeyi, verdikleri her emri, imzaladıkları her kağıdı savunabiliyorlarsa, bunu bağımsız Türk yargısı önünde de yapabilirler esas olarak.

(...) 12 Eylül’ün yarattığı insani dramlar, haksızlıklar, yasa dışılıklar, yolsuzluklar, kayırmalar...
Kaldı ki, eminim Ertuğrul Özkök de biliyor, 11 Eylül günü akan kanın 12 Eylül günü nasıl olup da bıçakla kesilmiş gibi durduğunu da başta darbenin devirip hapse attığı Süleyman Demirel olmak üzere pek çok insan merak ediyor.
 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar