MEDYA KÖŞESİ

İslâmi Kesim(!)’in Beyaz Türk’ü (!)…

Çok sevimli bir konudur "Sinema"… Tiyatrodan farkı, günümüz teknolojisinden kaynaklanan "sınırsız görsellik" avantajıdır...

İslâmi Kesim(!)’in Beyaz Türk’ü (!)…

GAZETECİLER.COM -  “Bir sinema filmi mesaj verir mi? Cevabı tek bir kelimede gizli: Verir. Önemli olan, mesajın verilip verilmemesi değil; muhatabın bu mesajı alıp almaması. Zaten ustalık da burada yatıyor.”

Ekrem Dumanlı makalesine böyle başlıyor…
Çok sevimli bir konudur “Sinema”…
Tiyatrodan farkı, günümüz teknolojisinden kaynaklanan “sınırsız görsellik” avantajıdır…
Sonra şöyle devam ediyor İslâmi Kesim(!)’in Beyaz Türk’ü(!)…
 
'Bu filmde mesaj verilmemiştir' diyen, ya mesajın gizliliğine boyun eğmiş, söyleneni anlamamıştır; ya da mesaj kavramına başka bir anlam yüklemiş, mesajı kaçırmıştır. İlle de doğrudan mesaj verilecek diye beklememek lazım. Ya da bütün bir filmin muazzam bir mesaja dayandırılmasını aramamak gerekir. Bir sahneye, bir cümleye, bir bakışa vs. sıkıştırılmış söylemler vardır; onu doğru okumak önemlidir.
Marshall McLuhan'ın meşhur iletişim teorisine göre iletişimde her şey, mesajı veren, mesajı alan ve mesaj ortamından oluşur. İletişim dehası sayılan teorisyene göre 'Ortamın kendisi de bir mesajdır'. McLuhan'a kulak veren, mesajı sözcükler yığını olarak görmeyecektir. Mesajsızlık iddiası bile bir mesajdır aslında. Ve özünde hiçbir mesaj barındırmayan sinema filmi bulmak hiç de sanıldığı kadar kolay değildir; tabii mesajın türleri, tarzları, yansımaları üzerine yeterince kafa yorduktan sonra bir hükme varmak şartıyla..
 
Daha sonra sözü bu yıl 8 dalda Oscar alan Slumdog Millionaire isimli Hint sineması filmine getiriyor…
Okuyun lütfen…
 
Mesela bu sene Oscar alan hangi filmde mesaj yoktur? 8 dalda Oscar alan Slumdog Millionaire (Milyoner/2008) mesaj taşımıyor muydu? Tabii ki iç içe girmiş mesajlar veriyordu; aşka dair, sevgiye dair, tutkuya dair; hatta fakirliğe dair, zenginliğe dair, sosyal adaletsizliğe dair. O mesajları o filmden söküp alsanız geriye ne kalır? Sürekli aday gösterilip bir türlü yüzü gülmeyen Kate Winslet'e bu sene en iyi kadın oyuncu ödülünü getiren The Reader (Okuyucu/2008) savaşa, barışa, işkenceye, aşka, vefaya vs. dair mesajlar taşımıyor muydu? 13 dalda aday gösterilip üç dalda ödül alan Benjamin Button'un Tuhaf Hikâyesi (The Curious Case of Benjamin Button/2008), hayata, zamana, aşka, tutkuya, ölüme, sadakate vs. dair mesajlar içermiyor muydu?
 
O kadar güzel akıp gidiyor ki yazı…
Lütfen devamını ZAMAN’dan okuyun…
ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar