İş hayatındaki terör: Mobbing
Karar yazarı Yıldız Ramazanoğlu, bugünkü köşesinde son zamanlarda basına yansıyan örnekleriyle iş hayatındaki terör 'mobbing' üzerine yazdı.
Karar gazetesi yazarı Yıldız Ramazanoğlu, bugünkü köşesinde "İş hayatındaki terör" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Ramazanoğlu, mobbingi anlattığı bu yazısında son zamanlarda basına yansıyan örnekleri de sıraladı. İşte yazıdan ayrıntılar:
Kararmış bir kalbin başkaları üzerine düşen ne çok gölgesi var. Bu karabasanlar toplum ev aile içinde ortaya çıktığı gibi iş yerlerinde de kendini gösteriyor. Bazen küçücük bir yetkiyi, imkanı, yönetsel bir konumu elde eden kişi, içindeki bütün zaafları ayna gibi yansıtmaya başlıyor. Mobbing kelimesi böyle girdi hayatımıza. İş hayatında adını koymakta zorlandığımız psikolojik teröre 80’li yıllarda verilen ad. Baskı, taciz, sıkıntı verme, rahatsız etme, ruhsal örseleme, yıldırma, görmezden gelme, gruptan izole etme, mesleğiyle ilgili bilgi saklama, güvenilmediğini hissettirme gibi saymakla bitmeyen incitme basamaklarının, insanı ağır çekimde yıkıma uğratması.
Türkçede “yıldırma” ve “psikolojik terör” kelimesini kullanıyor kimi uzmanlar. Yıldırmaya maruz kalan insanların uğradığı yıkım ve başlangıçta göze görünmeyen baskıların açtığı hasar gibi, bu eylemleri yapanların profili de araştırma konusu. Disiplini sağlamak, verimliliği artırmak gibi birçok gerekçe ileri sürülerek meşrulaştırılmak istenen, yaşayanın bile adını koyamadığı birçok kötülük ayrıntısı, zamanla insanın işi bırakmasına, tedavi alma zorunluluğuna kadar gidiyor. Yıldırma uygulayan insanların aşırı kontrolcü, korkak, nevrotik, etik değerleri gelişmemiş, iktidar açlığı olan kişiler olduğunu görmek hiç zor değil. Özellikle hiyerarşik yapılı iş yerleri ve kar amacı gütmeyen kurumlarda üst kademedekilerin hatta eş konumda çalışanların nasıl pervasızlaşabileceği sır değil.
...
Gençlerin, kadınların, çocukların umudunu besleyecek hakkaniyetli bir fırsat eşitliği, insan onuruna yakışır bir iş hayatı için ne kadar emek verilse yeridir.