MEDYA KÖŞESİ

Irkçı olabilirsin yeter ki 8. maddeyi ihlal etme!

Kürşat Bumin bugün Yeni Şafak'taki yazısında 'İnternette sansür' sorunu'nu ele aldı ve yasayı ilginç bir şekilde analiz etti.

Irkçı olabilirsin yeter ki 8. maddeyi ihlal etme!
GAZETECİLER.COM - Kürşat Bumin bugün Yeni Şafak'taki yazısında 'İnternette sansür' sorunu'nu ele aldı. Çarpıcı bir analiz ile 5651 sayılı "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun"un 8. maddesini yorumladı.

"Youtube yasağına sonra bu yasakla bir biçimde bağlantılı olan Google'ın bazı servislerine ulaşılmasında ortaya çıkan zorluklar eklenince "internet ve sansür" sorunu etrafındaki tartışma da tekrar gündeme geldi." diyen Bumin, "Biliyorsunuz, Youtube yasağı hâlâ yerli yerinde duruyor. Youtube'a başka adresler üzerinden geçmeden erişim yolunun yakın zamanda açılmayacağın söylemek yanlış olmasa gerek." diye devam etti.

İnternetin sansürlenmesine olanak veren  5651 sayılı "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun"un 8. maddesini değerlendiren Bumin ilginç bir duruma da dikkat çekiyor:

"Dikkat ettiyseniz 8. madde, "medeni ülkeler"de "internet ve sansür" bahsine konu olan "ırkçılık" başta olmak üzere "ayrımcı" nitelikteki yayınlar ve belki üzerinde bu yayınlardan da fazla durulan "yayın hakkı" konularından hiç söz etmiyor... Yani bu işin (Türkiye'deki) Türkçesi şu: Aç bir sayfa canının isteği biçimde aklına gelen etnik, dinsel, cinsel vs aidiyetlere aklını geleni söyle... Canının istediği "eser"i babanın malı gibi kullan...

Yeter ki en başta 5816 sayılı kanunda sıralanan işlere kalkışma..."

Yazısını "Bakıyorum da, dünyada "internette sansür" sorunu ile ilgilenen –daha doğrusu mücadele eden- kimi uluslararası "sınır tanımayan" gazeteci kuruluşları Türkiye'yi bu "düzlem kayması"na rağmen interneti ellerinden geldiği ölçüde sansürlemeye çalışan devletler listesine sokmamışlar. Çok daha beterleri de var çünkü. Dileriz Türkiye bu şansını iyi kullanır ve söz konusu listelerde yukarıya doğru tırmanmaya niyetlenmez."  cümlesi ile tamamlayan Bumin'in köşesinin tamamını  okuyabilirsiniz.

Yorumlar