MEDYA KÖŞESİ

internete yeni bir sansür mü geliyor?

Akşam yazarı Yurtsan Atakan internet medyasını yakından ilgilendiren bir yasal düzenlemeye dikkat çekmiş bugün

internete yeni bir sansür mü geliyor?
GAZETECİLER.COM
Akşam yazarı Yurtsan Atakan internet medyasını yakından ilgilendiren bir yasal düzenlemeye dikkat çekmiş bugün. İnternet medyasının sayısız sorunu orta yerde dururken meclisten çözüm yerine sansür içeren yeni bir yasal düzenlemenin hazırlandığını söyleyen Atakan, medyayı konuya dönük aktif bir tavır almaya çağırıyor.

Yeni düzenleme için"
4 Mayıs 2007 tarihli İnternet Yasası gibi, İnternet'e yeni bir sansür getiriyor ve kimsenin umurunda değil." diyen Atakan şöyle devam ediyor:

"Ve sanıldığı gibi basın patronlarının ekonomik endişelerinin sonucu da değil bu ucuz iş gücü politikası. Medyadaki tepe yöneticilerin 90'lı yılların başlarından itibaren uyguladığı, altlarında kendi koltuklarını tehdit edebilecek kalitede eleman barındırmama kurnazlığının sonucu.İnternet'e sansür getiren yasa 2007'de çıktığında medyanın gıkının çıkmamasının nedeni de işte bu insan kaynağı yetersizliğiydi medyada. Bugün haberleşme ve iletişim özgürlüğüne İnternet'te sınır getiren yeni yasa maddesini görememesinin nedeni de aynı medyanın.   

Sağlıklı bir demokrasinin şartı olan kuvvetler ayrılığında, devletin tüm güçlerinin sağlıklı ve güçlü çalışıyor olması esastır. Bu kuvvetlerden herhangi birisi zayıf düşecek olursa, demokrasi de hastalanır.

Tıpkı 19. yüzyılda Avrupa devletleri arasındaki Güçler Dengesi politikasında olduğu gibi, sistemin sağlıklı işleyebilmesi için güçlerden biri zayıflayacak olursa hemen diğerleri koşar yanına ve kurulan yeni müttefikliklerle güçler dengesi yerinde tutulmaya çalışılır. Avrupa'daki güçler dengesinin bozulup, 1. Dünya Savaşı felaketinin yaşanmasının nedeni de güçler dengesindeki Hasta Adam'ın tüm uğraşlara rağmen ayakta tutulamamasıdır. Osmanlı'dır bu Avrupa'nın Hasta Adamı. 

Bugün Türkiye'deki güçler ayrılığı da benzer bir dertten muzdarip. Yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki patırtıya bakmayın. Sistemin asıl Hasta Adamı dördüncü güç medya. Medya sallandıkça, sistem de sallanıyor bu yüzden.Medya sağlıklı olmayınca, yasama da sağlıklı yürümüyor. Yasalar kamuoyunda yeterince tartışılmadan, paldır küldür geçiriliyor Meclis’ten. İnternet'le ilgili baskıcı, özgürlükleri kısıtlayıcı yasaların kimsenin ruhu duymadan, böyle kolayca çıkartılmasının nedeni Hasta Adam medyanın güçsüzlüğü. 

Peki medya ölüm döşeğinde de, yanı başındaki yatakta yatan CHP çok mu sağlıklı? Yasamanın iktidar partisinin ardından en önemli parçası olan ana muhalefet partisi de yorgan döşek.

CHP de o kadar hasta ki, sansürcü İnternet yasası 2007'de meclisten CHP'nin desteğiyle geçirilmişti. Hatta Türkiye Bilişim Derneği (TBD) gibi sivil toplum kuruluşları (STK), yasaya CHP tarafından iliştirilen bir maddeyle susturulmuştu. STK'lara İnternet yasasına muhalefet etmemeleri için sus payı olarak aynı yasayla kurulan İnternet Kurulu'nda koltuk dağıtılmış, TBD Başkanı kurulun başına getirilmişti. 

Şimdi gelelim medya ve CHP'nin başrol oynadığı son komediye.

Meclis’ten yeni geçen seçim yasasına, partilere e.posta ile propaganda yapma yasağı getiren bir madde eklendi. Partilerin propaganda amaçlı kullanabilecekleri mecraların durumuna tek tek bakacak olursak, bu yasağın hangi partinin işine geleceği ayan beyan meydanda. 

Televizyon ve radyolar: Siyasi partilerin reklam vererek propaganda yapması yasak.

Gazeteler: Çok büyük oranda hükümet yanlısı. 

Açıkhava: Reklam panoları belediyelerin kontrolünde. Belediyeler ise çok büyük oranda hükümetteki parti tarafından yönetiliyor.

İnternet ve Sosyal Medya: Hükümetin kontrolünde olmayan tek propaganda mecrası. Üstelik kullanması en ekonomik olanı. 

Durum böyle olunca, İnternet'te haberleşme ve iletişim özgürlüğünü kısıtlayan maddeyi yasaya AKP'nin eklemesini ve CHP'nin de haberleşme özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürmesini beklersiniz değil mi?

Siz öyle bekleyin... İnternet'in siyasi propagandada kullanılmasını kısıtlayan maddeyi yasaya ekleten CHP'ymiş. Üstelik bunu "İktidarın tanıtım bütçesi çok yüksek. Bunlarla zaten klasik medyada başa çıkamıyoruz, bir de İnternet'te mi uğraşacağız" diye düşünerek yapmış. Yani aslında iktidar partisiyle aşık atabileceği tek mecra olan İnternet'i kendi elleriyle kısıtlamış. 

Buyrun buradan yakın :)))"

Yorumlar