MEDYA KÖŞESİ

İnternet sansürümüz AİHM'de

Alternatif Bilişim Derneği, Türk mahkemelerin alışkanlık haline getirdiği sakıncalı bir içerik için tüm İnternet sitesini sansürleme kararlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı.

İnternet sansürümüz AİHM'de

"Alternatif Bilişim Derneği, Türk mahkemelerin alışkanlık haline getirdiği sakıncalı bir içerik için tüm İnternet sitesini sansürleme kararlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı." 

Bu haberi köşesine taşıyan Akşam yazarı Yurtsan Atakan, yazısında "Bu haberin benim için iki farklı müjdesi var. Birincisi tabii ki çağdışı İnternet sansürü uygulamasından kurtulma olasılığımız.

Haberdeki ikinci sevinç kaynağı ise Alternatif Bilişim Derneği isimli bir derneğin kurulmuş olduğu müjdesi." dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye'de birkaç yıl öncesine kadar bilişim konularında faaliyet gösteren başarılı bir dernek vardı. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) bilişim alanında doğru düzgün politikalar üretiyor, stratejiler çiziyor, siyasete bilişim alanında yol gösteren faaliyetlerde bulunuyordu. Ne yazık ki Turhan Menteş'in dernek başkanlığına gelmesiyle birlikte TBD'nin bu misyonu kesintiye uğradı. Bir sivil toplum kurumunun başkanı olduğunu unutan Turhan Menteş, İnternet'in sansürlenmesine olanak veren yasayla kurulmuş olan İnternet Kurulu'nda kendisine sunulan Başkanlık koltuğuna oturmayı kabul etti. TBD de başkanının bu davranışıyla, bilişim alanında siyasete yol gösterici işlevini yitirip, iktidarla kol kola giren ve daha da kötüsü İnternet sansürünü meşrulaştıran bir dernek olma konumuna girdi. TBD'nin aradan geçen yıllar boyunca Türkiye'nin bilişim alanındaki en büyük yarası olan İnternet sansürü konusunda dişe dokunur bir çıkış yapamamış olması da yeni çizgisinin sağlam bir kanıtıdır. İnternet sansürüne yasal zemin hazırlayan yasayla kurulmuş bir kurulun başkanının, başkanı olduğu bir diğer kurumda İnternet sansürüne karşı tavır alabilecek hali yoktu tabii ki.
Alternatif Bilişim Derneği'nin kurulmuş olması, TBD'nin misyonunu yitirmesinden doğan boşluğu doldurabilecek bir dernek olmasından dolayı çok önemli. Faaliyetlerini birkaç yıldır gayrı resmi sürdüren ve 2010'un son gününde dernekleşen topluluğun ilk resmi işlerinden birinin İnternet sansürünü AİHM'e götürmek olması, derneğin bilişim politikaları alanındaki büyük boşluğu doldurabileceğinin ciddi bir göstergesi."

ÇOK OKUNANLAR