MEDYA KÖŞESİ

İlber Ortaylı'dan Topçu Kışlası tepkisi

İlber Ortaylı'dan Swiss Hotel'in yerine 'Şark kahvesini' yapın da görelim" tepkisi

İlber Ortaylı'dan Topçu Kışlası tepkisi
GAZETECİLER.COM - Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı'nın yıkımını ve Topçu kışlasının inşasını savunmak için bir çok kez dile getirdiği "var olmayan bir şeyi inşa etmiyoruz, var olanı geri getiriyoruz" tezine kaşılık verdi.

Ortaylı Milliyet gazetesindeki köşesinde, Erdoğan'ın Topçu Kışlası'nı inşa edilmesine yönelik tarihi yeniden inşa etme savunması yapmasına kaşılık olarak "Mazide yıkılan binaların her birini yeniden tesis ediyor musunuz? O halde Swiss Hotel'in yerine 'Şark kahvesini' yapın da görelim" dedi.

İşte Ortaylının yazısından bir bölüm:

"Kışla 1930’larda yıktırıldı ve yerine park yapıldı. Şimdi onun yerine illa o kışla yapılacak deniyor; yapılacak şeyin aynen kışla olmayacağı malum, zira o kışla binası alışveriş merkezi olmaya yetmez.

Mazide yıkılan binaların her birini yeniden tesis ediyor musunuz? O halde 1940’larda edepsizce yıkılan Dolmabahçe Saray Tiyatrosu ve at tavlarını da yeniden ihdas edin ve Swiss Hotel’in yerine “şark kahvesi”ni yapın ve daha bunun gibi yıkılan nice eseri ihya edin.

Bazı şeyler üzerinde ısrar etmenin hiçbir manası yok."

Bir zamanlar Maçka’da bulunan Taşlık Şark Kahvesi.