MEDYA KÖŞESİ

'İktidar medyayla kedinin fare gibi oynuyor!'

İktidar bu işi başarıyla yapıyor. Durumu sadece medyanın iktidar yalakalığıyla açıklarsanız yanılırsınız.

'İktidar medyayla kedinin fare gibi oynuyor!'

GAZETECİLER.COM - 

W. Lance Bennet’in “Politik İllüzyon ve Medya” isimli kitabını Başbakan Erdoğan’ın yakın ekibinin neredeyse ezbere bildiğini yazan Nuran Yıldız, kişisel web sitesinde hükümetin medya ile kedi fare oyunu oynadığını ileri sürdü. Yarattığı illüzyonlar ile hükümetin, medyayı ve dolayısıyla da toplumu etkilediğini anlatan Nuran Yıldız, şunları yazdı:

İLLÜZYON GERÇEĞİ FARKLI ALGILATMA İŞİDİR

"Gazetecilikle siyaset arasındaki ilişkilere odaklanır. Günümüz insanının kafa karışıklığından politikanın nasıl yararlandığını anlatır.

Bennet, politik danışmanlığın işlevlerini, danışmanların medya ve halkı nasıl meşgul ettiklerini incelerken aynı zamanda bu süreci sorgular.

“İllüzyon” sözcüğünü eleştirel bir ifade olarak kullanır. “Duyu yanılsaması” olan illüzyon, gerçek durumların farklı algılanmasını sağlama işidir.

Neden bu girişi yaptım?

ASKER AİLELERİNE 250 TL MAAŞ, KARISINI DÖVENE SİLAH YOK

Gazetelerde bir haber vardı. Hükümet askere gidenlerin ailesine askerlikleri süresince maaş bağlayacakmış. Tamı tamına 250 TL!

Yanlış okumadınız. Dolar, Euro değil, bildiğimiz 250 TL!

“Ne eleştiriyorsun ki, önceden o bile yoktu” diyebilirsiniz. Haklı da olurdunuz, eğer 250 TL’yi, servet bahşediyor gibi sunmasalardı. İllüzyon!

Daha birkaç gün önce, aileden sorumlu Bakan Fatma Şahin’in açıkladığı haberi de unutmamak gerek.

Kocaman haberdi: “Karısına şiddet uygulayanların silahlarına el konuyor.”

Sanki karısına şiddet uygulayanların silaha ihtiyacı var! Etrafta bulduğu ne varsa onu şiddet aracı olarak kullanır gözü dönmüş adam. Mutfaktaki bıçaklar, çamaşırlıktaki ip, depodaki baltalar ne olacak peki?

Silahlanmanın önlenmesi için ne gerekiyorsa yapılsın elbette. Ancak bu, kadına şiddeti önlemede önemli bir adımmış gibi sunulursa adı illüzyon olur.

İKTİDAR BU İŞİ BAŞARIYLA YAPIYOR

İktidar bu işi başarıyla yapıyor. Durumu sadece medyanın iktidar yalakalığıyla açıklarsanız yanılırsınız. Geçmiş iktidarların dönemlerinde de ne yalaka gazeteciler ve medya gördük. Bu iktidarın farkı, “medya zaten bana biat etmiş durumda” diyerek keyfine bakmıyor. O medyayla kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyor.

İllüzyonist iktidara, şapkadan çıkan medya tavşanı.

Alın aynı medyayı muhalefet partilerine verin, onlar mı medyayla oynuyor medya mı onlarla görün.

 

Nuran Yıldız'ın yazısının tamamını ve diğer yazılarını okuyabilirsiniz.